Antivladin prosvjed u Zagrebu

Prvi put se nije išlo prema Markovu trgu

Portal Novilist.hr

Prosvjednici "posjetili" HDZ, SDP i HNS, Šeksu poručili da je pijanac



 21.35– Prosvjednici se počinju razilaziti, čini se kako večeras prosvjed završava najranije. Ovo je prvi put od početka antivladinih demonstracija da se nije pokušalo ići na Markov trg


21.25– Uz indijanske pokliče i bubnjanje prosvjednici se vraćaju na Trg bana Jelačića nakon podulje šetnje. Jedan dio muškaraca se nada kako bi to moglo biti to za večeras.


20.50– Po prvi put prosvjednici stigli i u “vizitu” HNS-a u Mislavovoj ulici. Zaustavljanje uz skandiranje “Nećemo ni vas”




20.35– Na red stigla i središnjica SDP-a na Iblerovom trgu. Prosvjednici se okupili i skandiraju “SDP lopovi”, a zastave još uvijek stoje na svojim mjestima


20.18– Nakon HDZ-a kratko zaustavljenje ispred Šeksova stana uz povike policiji: “Čuvate pijanca”. Zanimljivo da je policija do zgrade stigla dvije-tri minute nakon prosvjednika, ali nikakvih izgreda nije bilo.


20.10– Dvoje prosvjednika u čašama s natpisom “Samoborski fašnik” ispred policajaca stavilo bombone. Skandira se već standardno “Ivo Sanader, jebo vas Ivo Sanader”, “Jaco odlazi” i “HDZ lopovi”.


20.00– Prosvjed tradicionalno dolazi do središnjice HDZ-a, koju osigurava manji kordon policije. Za sada sve prolazi mirno.


19.45-Kolona otišla prema strogom centru Zagreba, Praškom ulicom se penju prema Trgu bana Jelačića


19.30– Povorka se zaustavila između Hrvatskog narodnog kazališta i zgrade Rektorata svuečilišta, odnosno Pravnog fakulteta. Bubnja se i skandira već poznate parole “Jaco odlazi”


19.10– Napušta se lokacija ispred “Kamenskog” i preko Trga Franje Tuđmana ide se natrag prema samom centru Zagreba


19.07– Skandira se “Hoćemo pravdu” i “Vratite nam tvornice”


19.05– Sada već oko 2.000 ljudi, možda čak i nešto više, stiglo pred tvornicu Kamensko


19.00– Povorka prolazi Trgom francuske Republike, istim onim gdje je 1990. godine pred prve demokratske izbore 200.000 Zagrepčana pozdravilo Franju Tuđmana i politiku HDZ-a


18.40- Kolona se Ilicom kreće prema tvornici “Kamensko”, a na čelu su žene s transparentom “Propustite žene naprijed – 100 godina međunarodnog dana žena”. Prema nekim najavama, nakon Kamenskog namjera je ići ispred sjedišta DORH-a, u “posjet” Mladenu Bajiću.


18.30– Prosvjed službeno završava na Cvjetnom trgu, ali se nastavlja s tradicionalnom šetnjom. No, ovaj put se okupilo ipak mnogo manje ljudi, procjene se kreću oko 1.000 demonstranata. Čini se kako se ne kreću prema Gornjem gradu, već prema tvronice “Kamenskog”


18.10Željko Stipić, čelnik sindikata “Preporod” obratio se prosvjednicima. Javno pozvao svoje kolege sidnikaliste da se “izvuku iz zimskog sna” i priključe demonstracijama.


– Čini se kako su sindikalci izgubili veze sa svojim članstvom i njihovim realnim problemima, kazao Stipić.


18.00– Za sada nekoliko stotina ljudi okupljeno na Cvjetnom trgu. Novi ikonografski element gaće na štapu. Obične pamučne “sliperice”. Primjećen i transparent “Rohatinski premijer”, a sve je više hrvatskih zastava i zastava “Volim Hrvatsku, ne u EU”. Među prosvjednicama i radnice Kamenskog, koje su Pernara nazvale svojim mladim idolom, “Koji ih neće izdati”.


Prilikom obraćanja radnica iz Kamenskog, došlo do njihovog verbalnog sukoba s Mariom Krnjakom, sinom Đurđe Krnjak, radnice Kamenskog koja je dobila nagradu grada zagreba. Naime, njezine kolegice su joj zamjerile da je kompletan novac od nagrade zadržala za sebe, a njezin je sin vikao da su one bile skrivene kada mu se majka borila za prava.


Sve je primirio Ivan Pernar, koji je kazao kako je ovo primjer bespotrebne podjele među malim ljudima, za što nema potrebe, “jer je Kamensko pokrao netko drugi”.