Antivladini prosvjedi dobili novu snagu

Protiv Vlade najživlje i najmasovnije – vikendom

Tihomir Ponoš

Prosvjedi u subotu okupili su desetak tisuća građana, pa je logična odluka organizatora da prosvjede prorijede i pokušaju ponovo kolonu prosvjednika omasoviti vikendom



U četiri tjedna prosvjedi se jesu donekle omasovili, ali ih u osnovi svi ključni faktori ignoriraju. Ignoriraju ih stranke vladajuće koalicije, stranke opozicije, ignoriraju ih i sindikati. Dijelom su tome doprinijeli sami prosvjednici kritizirajući sve i prosvjedujući protiv svakoga čime su znatno smanjili mogućnost da im se neka socijalna grupa priključi. Jedini koje prosvjednici podržavaju su drugi prosvjednici, nezadovljni seljaci. Međutim, pokazuje se da je teško fizički spojiti prosvjednike na trgovima i prosvjednike na traktorima. Subotnji plan seljaka iz okolice Virovitice da dođu na traktorima pred Ministarstvo poljoprivrede je propao, time je propala i ideja o eventualnom spajanju prosvjednika.    


Osobne uvrede


No, bit će zanimljivo vidjeti što će se zbivati prvi put kad se te dvije prosvjedne skupine uspiju spojiti.  


 Sama vlast se pak odlučila za ignoriranje prosvjednika nadajući se da će se prije ili kasnije sami prosvjedi iscrpiti, baš kao što se iscrpila i studentska blokada prije dvije godine. Dosadašnji su prosvjedi vlast iziritirali vjerojatno manje nego što bi prosvjednici htjeli, ali zasigurno više nego što je vlast očekivala da će biti iziritirana prije mjesec dana. Na nedjeljnom masovnom primanju novih članova u Mladež HDZ predsjednica Vlade Jadranka Kosor prosvjede nije izravno spomenula ni rječju, ali je jasno da je poruke prosvjednika itekako smetaju i da ih doživljava i kao osobne uvrede.