Odaslano upozorenje

Proslava u Čavoglavama: Policija kamerama protiv ustašluka

Zorana Deljanin

U rodnom selu Marka Perkovića Thompsona koje se svake godine za proslave Oluje, 5. kolovoza, pretvara u »hrvatsku Maoču« u kojoj ne vrijede ni zakoni ni Ustav,  svi će posjetitelji biti snimani videokamerama i fotografirani, a prekrše li zakon, i procesuirani



ŠIBENIK Hrvatska policija odlučila je stati na kraj veličanju ustaštva u Čavoglavama.


U rodnom selu Marka Perkovića Thompsona koje se svake godine za proslave Oluje, 5. kolovoza, pretvara u »hrvatsku Maoču« u kojoj ne vrijede ni zakoni ni Ustav, najavljuju uvođenje reda, pa će svi posjetitelji biti snimani videokamerama i fotografirani, a prekrše li zakon, i procesuirani.


Za tu svrhu Policijska uprava Šibensko-kninska u Čavoglavama će za Oluju oformiti čak i policijski stožer!




– Zabranjeno je nošenje transparenata uvredljivog i neprimjerenog sadržaja, zabranjeno je poticanje na mržnju po bilo kojoj osnovi; nacionalnoj, vjerskoj ili drugoj. Također, zabranjeno je nošenje predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda. Sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima vršit će se audio-video snimanje i fotografiranje javnog skupa, kazao je Ivica Kostanić, načelnik PU Šibensko-kninske.


Program će, pa tako i policijska kontrola, trajati od 10 u jutro do tri sata po noći.


Prijašnjih godina, opetovano su sa proslave Oluje koja kulminira koncertom Marka Perkovića Thompsona u medijima objavljivane fotografije brojnih sudionika sa ustaškim kapama, natpisima »NDH«, puštali su se snimci pjevanja »Jure i Bobana« i sličnoga, no policija nije reagirala.


Lani je, k tome, za praćenja čavoglavskog slavlja napadnuta ekipa HTV-a koje je skupina muškaraca gađala kamenjem pokušavajući ih spriječiti da snime osobe sa ustaškim obilježjima.


Policija se probudila tek nakon tog incidenta.


Suočeni sa žestokim kritikama javnosti pomoću fotografija i videozapisa medija identificirali su i procesuirali više napadača i osoba sa zabranjenim obilježjima.


Ove godine, najavljuju, konačno će i u Čavoglavama početi provoditi zakon, a sada ostaje za vidjeti kako će posao na terenu i odraditi.