Zmajlovićeva inspekcija u akciji

Pronađeno 400 tona zaraznog medicinskog neobrađenog otpada

Bojana Mrvoš Pavić

U pronađenom nedovoljno obrađenom medicinskom otpadu  ima ostataka patogenih mikroorganizama, potencijalno opasnih za ljude i okoliš. Utvrđeno je da nema opasnosti od epidemije ili zaraze većih razmjera, no takav, aktivan otpad, može biti opasan za sve koji s njim dođu u doticaj



ZAGREB Ministarstvo zaštite okoliša i prirode krenulo je u veliku čistku u sustavu gospodarenja medicinskim otpadom, koja je u prvoj fazi obuhvatila odlagališta medicinskog otpada i oporabitelje, i otkrila 400 tona nepropisno, nedovoljno obrađenog otpada! Kako je pokazao nalaz obilaska većine odlagališta i oporabitelja medicinskog otpada, dvije su tvrtke – Remondis Medison d.o.o. iz Draganića i Lotus 91 d.o.o. iz Varaždina na odlagalište »Doroslov« u Donjem Miholjcu odložile oko 400 tona nedovoljno obrađenog medicinskog otpada u kojem su stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo »Dr. Andrija Štampar« pronašli ostatke patogenih mikroorganizama, potencijalno opasnih za ljude i okoliš.


Kako napominju u Ministarstvu zaštite okoliša, utvrđeno je da nema opasnosti od epidemije ili zaraze većih razmjera, no takav, aktivan otpad, svakako može biti opasan za pojedince koji s njim rade, i druge koji s njim dođu u doticaj.


Samo »prokuhavali«


Tvrtke su, kako se doznaje, htjele što više smanjiti svoje troškove, pa su opasan otpad ili prekratko zbrinjavale na visokim temperaturama, ili pak temperaturu kojima se ubijaju patogeni mikroorganizmi, smanjivale. Laičkim rječnikom, samo su ga »malo bolje prokuhavale«, zbog čega nisu uništeni svi patogeni mikroorganizmi. Količine patogenog otpada, nastajale unatrag godinu dana, utvrđene su na temelju pratećih dokumenata, dok se svom otpadu na odlagalištu vjerojatno nikad neće ući u trag, i propisno ga zbrinuti.





Tvrtke Remondis Medison i Lotus 91 htjele što više smanjiti svoje troškove pa su opasan otpad prekratko zbrinjavale na visokim temperaturama



Nakon što je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša pronašla nedovoljno obrađen medicinski otpad na odlagalištu u Donjem Miholjcu, utvrđivanjem njegovog porijekla je došla do Remondis Medisona, tvrtke Lotus 91 i KG Park d.o.o. iz Donjeg Miholjca jer je utvrđeno da je Lotus 91 preuzimao obrađeni medicinski otpad, klasificiran kao neopasan, od Remondis Medisona, a zatim ga nakon mehaničke obrade putem tvrtke KG Park odlagao na odlagalištu »Doroslov« u Donjem Miholjcu. U razdoblju od 16. srpnja do 9. listopada na taj je način odloženo gotovo 400 tona otpada za koji je ustanovljeno da ne zadovoljava uvjete za odlaganje.



U slučaju pronalaska nepravilnosti u zdravstvenim ustanovama, koje će inspektori također »pročešljati«, nalagat će im se otklanjanje tih nepravilnosti u roku jednog, do 90 dana, ovisno o propustu, te pokretati upravni postupak i naplaćivati novčana kazna ukoliko se rješenja o otklanjanju u roku ne ispoštuju. Ovlaštenim oporabiteljima, sakupljačima i skladištima ovakvog otpada, kojih u Hrvatskoj ima ukupno 36, prvo se zabranjuje odlaganje na odlagališta ukoliko nisu zadovoljeni svi uvjeti, može im se privremeno zabraniti obavljanje djelatnosti, a u slučaju ponovljene povrede propisa pak poništiti dozvola za rad.



Tvrtkama je, kao i odlagalištu, zabranjeno zbrinjavanje ostalog otpada od mehaničke obrade, porijeklom iz Remondis Medisona, što znači da Remondis može ili promijeniti tehnologiju obrade otpada na način da on postane bezopasan i kao takav pripremljen za odlaganje na odlagalištu, ili pak da, uz nastavak rada s postojećom tehnologijom koju koristi, opasan otpad izvozi.


Nužna obrada


Potencijalno infektivan otpad može se odložiti na odlagališta neopasnog otpada samo ukoliko prođe postupak fizikalno-kemijske obrade kojom postaje inertan i, tako inertan, energetski koristan za spaljivanje u energanama, ili pak kao materijal zahvaljujući kojem se ostali otpad brže razgrađuje.


Remondis Medison je u 2012. godini zbrinuo najveće količine ukupnog infektivnog otpada, 1.290 tona. U Ministarstvu napominju kako ne mora značiti da je svaka njihova pošiljka bila nedovoljno obrađena, odnosno patogena.


Golema produkcija


U Hrvatskoj postoji 158 ustanova zdravstvene zaštite koje godišnje proizvedu oko 2.500 tona medicinskog otpada. Inspekcijski nadzor će, nakon »pročešljanih« oporabitelja i odlagališta, krenuti i put njih, dakle bolnica, poliklinika, ambulanta, stomatoloških ordinacija i tako redom. U medicinski se otpad ubraja infektivni otpad, koji sadržava patogene mikroorganizme koji mogu uzrokovati bolesti kod ljudi i životinja – kulture i pribor iz laboratorija, oprema i materijal koji je bio u dodiru s krvlju i ostalim izlučevinama pacijenata, korišteni oštri predmeti, rukavice, općenito oštri medicinski pribor, igle, skalpeli i slično. To je i kemijski otpad s toksičnim kemikalijama, citostatici, stari rentgenski filmovi, boce za infuziju, amalgamski otpad iz stomatologije, dijelovi ljudskog tijela, amputati, otpadne pelene za djecu i odrasle.



2.500tona medicinskog otpada proizvede se godišnje u Hrvatskoj


Potencijalno infektivni otpad odlazi na odlagališta nakon sterilizacije, a obrađen se može koristiti i u energetske svrhe, dok se farmaceutski, citotoksični i kemijski optad izvozi u inozemstvo ovlaštenoj tvrtki za njegovu obradu, ili se spaljuje kod nas u bolnici u Vinkovcima. Patološki otpad poput dijelova ljudskog tijela spaljuje se u krematoriju u Zagrebu ili zakapa na groblju. Neobrađen, medicinski otpad se u Hrvatskoj ne smije odlagati.