Kršenje ljudskih i radničkih prava

Projekt Domovina: Nepravednom radu nedjeljom izloženo je od 30.000 do 40.000 osoba u Hrvatskoj

Hina

Iz Projekta Domovina najavljuju da će tražiti donošenje izmjena zakona koje će ići za tim da se točno u postotku odredi povećanje plaće za rad nedjeljom i propisivanje tjednog odmora nedjeljom, uz određene iznimke



Na Praznik rada 1. svibnja volonteri političke stranke Projekt Domovina dijelit će pred trgovinama koje rade letke te građane upoznavati s kršenjem temeljnih ljudskih i radničkih prava zaposlenih u trgovini, a to su pravo na pošteno plaćeni rad nedjeljom i jedan dan u tjednu sa svojom obitelji, priopćili su u subotu iz te stranke.


Smatraju kako rad nedjeljom u Hrvatskoj nije reguliran na zadovoljavajući način jer je neplaćenom i nepravednom radu nedjeljom izloženo je, navode, između 30.000 i 40.000 ljudi u Hrvatskoj, najčešće u djelatnosti trgovine, koji će i praznik rada provesti radno. 


Predsjednik Projekta Domovina Krešimir Planinić ističe kako rad nedjeljom te nedjeljno radno vrijeme ovise isključivo o odluci poslodavca, što mu je omogućeno zakonom.




“Većina radnika u trgovini ionako radi 6 dana u tjednu, od ponedjeljka do subote. Iako je Zakon o radu, kod pravila o tjednom odmoru, jasno propisao da se tjedni odmor koristi nedjeljom, te u dan koji nedjelji prethodi odnosno iza nje slijedi –  zato što u djelatnosti trgovine nije zabranjen rad nedjeljom već on ovisi o volji trgovca, praksa je trgovaca da radniku prodavaču odrede rad nedjeljom te mu omoguće korištenje zamjenskog odmora. U praksi žene, trgovkinje, moraju raditi nedjeljom, za to nisu dodatno plaćene i nemaju barem jedan zajednički dan sa svojom obitelji”, ističe se u priopćenju.


Stoga iz Projekta Domovina najavljuju da će tražiti donošenje izmjena zakona koje će ići za tim da se točno u postotku odredi povećanje plaće za rad nedjeljom i propisivanje tjednog odmora nedjeljom, uz određene iznimke.


Navode i primjere Mađarske gdje je od 2015. godine zabranjen rad nedjeljom, uz izuzetak manjih trgovina, ljekarni, benzinskih crpki itd., te Austrije gdje trgovine mogu raditi maksimalno 72 sata tjedno, pri čemu nedjeljom ne rade a dok subotom rade do 18 sati, uz 50 posto više plaće radnika za rad iza 13 sati.


Ističu i kako je u Njemačkoj na saveznoj razini rad nedjeljom zabranjen, a iako je saveznim državama omogućeno da o tome same odlučuju, one nisu dozvolile neograničeni rad nedjeljom.