Krah

Proizvodni gigant ide u stečaj: Otkazi za 171 radnika Dina-Petrokemije

Orjana Antešić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Radnici bi do kraja godine trebali dobiti tri minimalne plaće u RH, u iznosu od 3.029 kuna, kao i polovicu iznosa zakonom propisane otpremnine. Već ih je otišlo 150, a plaću nisu primili od srpnja 2012. 



RIJEKA  Na Trgovačkom sudu u Rijeci jučer je održano ročište na kojem je utvrđeno da su ispunjeni svi uvjeti za stečaj Dine-Petrokemije i stečajna sutkinja Ljiljana Ugrin sada će u roku od tri dana, najvjerojatnije u ponedjeljak, donijeti odluku o otvaranju stečajnog postupka nad pogonima u Omišlju. Premda o tome nije bilo govora na jučerašnjem ročištu, očekuje se da će Marija Ružić biti imenovana za stečajnu upraviteljicu.


Za 171 radnika Dine, koji nisu primili plaću od srpnja 2012. godine, otvaranje stečaja znači da će im svima biti otkazani ugovori o radu, ali i da bi do konca godine mogli mogli dobiti kakav-takav novac. Riječ je o sredstvima koja bi im trebala isplatiti Agencija za osiguranje radničkih potraživanja (AORPS), a riječ je o tri minimalne plaće u RH, u iznosu od 3.029 kuna, kao i polovicu iznosa zakonom propisane otpremnine. Taj najviši iznos otpremnine Zakonom o radu određen je u visini šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. 


Predračun troškova


Radnici Dine ovaj postupak mogu pokrenuti nakon što se u stečajnom postupku utvrde tražbine vjerovnika što bi, kako smo jučer uspjeli neslužbeno čuti, trebalo uslijediti u listopadu ove godine, kada bi se trebalo održati novo, izvještajno ročište na riječkom Trgovačkom sudu. Nažalost, na ovaj novac ne mogu računati oni radnici kojima je u međuvremenu prestao radni odnos u Dini, a takvih je oko 150. Prema podacima koje je na jučerašnjem ročištu iznio direktor Dine Fabio Giacometti, u omišaljskim pogonima 2012. godine bilo je zaposleno oko 320 radnika. 




Nakon što je Sud konstatirao da je račun Dine u neprekidnoj blokadi duljoj od 60 dana, praktički odmah od trenutka nakon što je Fina objavila da predstečajna nagodba nije uspjela 7. svibnja ove godine,  te da je tvrtka prezadužena, sutkinja je od Marije Ružić zatražila i predračun troškova za prvih godinu dana vođenja stečajnog postupka. A isti će, prema prvim projekcijama, iznositi oko dva milijuna kuna. Od toga, oko 1,5 milijuna kuna knjiži se kao trošak jedne plaće zatečenim »dinašima« za onih mjesec dana otkaznog roka na kojig imaju pravo nakon što im praktički automatizmom prestaju ugovori o radu danom otvaranja stečaja. 


Jučer je ostalo visjeti u zraku hoće li uopće biti novaca za vođenje stečaja Dine, s obzirom na to da je sva imovina pod hipotekom banaka,   izuzev vlasničkog udjela od 10 posto u tvrtki Dinamarin, izvjestio je Giacometti koji je ponovio kako ukupna Dinina dugovanja iznose oko 2,1 milijardu kuna, od čega je za oko polovicu, odnosno oko 1,1 milijardu kuna, u pitanju sudužništvo.


Nova snimka dužnika


 Kao privremena stečajna upraviteljica, Marija Ružić jučer je na Trgovačkom sudu podnijela izvješće iz kojeg je vidljivo da Dina nije predala financijska izvješća za 2014. i prvu polovicu ove godine. Radnicima posljednjih šest mjeseci nisu obračunate plaće ni ispostavljeni obračuni, dok davanja na plaće nisu plaćena za razdoblje od svibnja 2011. do lipnja 2012. godine, dodao je Giacometti. 


Ružić je zasad samo konstatirala, dok se ne napravi nova snimka stanja dužnika, kako su prema bilanci na dan 31. prosinca 2013. godine kratkotrajne obveze Dine premašivale kratkotrajnu imovinu ove tvrtke za 952 milijuna kuna. Zanimljiv je podatak da samo troškovi električne energije za rasvjetu Dininih pogona, koji su stali s proizvodnjom još u rujnu 2011. godine, mjesečno dosežu iznos od 100.000 kuna. Osim u Dinamarinu, tvrtki koja ima dužobalni razvoz Ininih naftnih derivata, Dina ima udjele u još dva povezana društva – u svom 100-postotnom vlasništvu upisuje tvrtku Piros, dok u Ćufu ima 18 posto udjela.  Prema zadnjoj dostupnoj bilanci s kraja 2013. godine, ukupna imovina Dine iskazana je u iznosu od milijardu kuna, a na najznačajniji je iznos procijenjeno zemljište od oko milijun četvornih metara – ukupno 341 milijun kuna.