Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
20. siječnja 2020.
Svečanost s grčem u želucu

Pročitajte kako je dekan FER-a naljutio ministra Ćorića. Obrisao je pod s hrvatskom administracijom

Foto/Dalibor Urukalović/PIXSELL
Foto/Dalibor Urukalović/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 14. siječanj 2020. u 14:50 2020-01-14T14:50:34+01:00

»Svaki put kada se potpisuje ovakav ugovor mi ga potpisujemo s grčem u želucu, jer sada slijedi vječita bitka s administracijom, borba za priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca dok je to u Europi dva puta u tri godine«, kazao je Gledec. Ministar Ćorić govor Gledeca ocijenio je neprimjerenim istaknuvši kako to nikada nije doživio

ZAGREB - Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec iskoristio je u utorak svečanu dodjelu EU ugovora za istraživanje mjera prilagodbe klimatskim promjenama za kritiku administracije, istaknuvši kako je administrativni teret ponekad deset puta veći od istraživačkog doprinosa.

U sklopu poziva »Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama« na FER-u dodijeljeno je 12 ugovora fakultetima i javnim ustanovama ukupne vrijednosti 42,8 milijuna kuna od kojih 33 milijuna kuna su bespovratna europska sredstva koja će rezultirati s 88 mjera prilagodbe klimatskim promjenama u 11 ranjivih sektora.

»Svaki put kada se potpisuje ovakav ugovor mi ga potpisujemo s grčem u želucu, jer sada slijedi vječita bitka s administracijom, borba za priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca dok je to u Europi dva puta u tri godine«, kazao je Gledec na svečanoj dodjeli .

»Zašto se traži od nas da administrativni teret bude deset puta veći od onog istraživačkog doprinosa i prijave projekta«, upitao je Gledec prisutne među kojima su bili i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić , te regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić.
»Više vremena ide na administraciju nego na istraživanje«, poručio je Gledec.

Ministar Ćorić govor Gledeca ocijenio je neprimjerenim istaknuvši kako to nikada nije doživio i kako nijedan upit od dekana FER-a nije došao u njegovo ministarstvo vezan za pojašnjenje procedura.

Osvrnuvši se na dodijeljene ugovore Ćorić je istaknuo kako borba protiv klimatskih promjena i prilagodna klimatskim promjenama nema alternativu te podsjetio na dokument Europske komisije »Green deal« koji u potpunosti budućnost europskog kontinenta projicira u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena.

Upitan o razvrstavanju otpada i primjeni EU uredbe Ćorić je poručio kako treba ići za tim da oni koji više odvajaju zato budu nagrađeni kroz manje račune a oni koji manje odvajaju »nagrađeni« kroz veće račune.

Za model odvajanja otpada u Zagrebu kazao je kako je osobno s njim zadovoljan, ali i napomenuo kako nikako ne treba podržati da dođe do povećanja cijena, a da sustav bude neuređen.

»Zagreb je najveći proizvođač otpada u Hrvatskoj i organizirati sustav u Zagrebu sigurno nije isto kao i u nekoj manjoj općini i tu treba imati razumijevanja«, rekao je.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić kazao je kako su ovo tek prvi ugovori te najavio je da će Vlada, sukladno prioritetima EU-a, u nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. reflektirati zelene i pametne politike.

Ugovori su svečano dodijeljeni za projekte Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Veleučilištu u Slavonskom Brodu, Sveučilištu u Osijeku, Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilištu u Zadru, te za šest zagrebačkih fakulteta: Prirodoslovno-matematičkom, Šumarskom, Agronomskom, Prehrambeno-biotehnološkom, Fakultetu strojarstva i brodogradnje te elektrotehnike i računarstva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.