Sajam Vindel

Prijavila ga slovenska inspektorica: Motovunskom vinaru Klaudiju Tomazu prijava zbog istarskog terana

Anđelo Dagostin

Foto Željka Balja / blog Autentika

Foto Željka Balja / blog Autentika

Inspektorica je naložila da Tomaz sa štanda skloni crno vino od sorte terana naziva Barbarossa. Ova neugodnost za vinara samo je jedna od posljedica spora Slovenije i Hrvatske oko naziva terana



MOTOVUN/MARIBOR Zbog vinske etikete Barbarossa s natpisom sorta teran poznati istarski vinar Klaudio Tomaz iz Motovuna koji je u srijedu sudjelovao na devetom vinskom sajmu Vindel u Mariboru zaradio je prekršajnu prijavu slovenske vinarske inspektorice.


Počeli razgovori


– Na sajam sam pozvan pozivnicom prijatelja iz Slovenije iz udruge »Vinske Brbončice« iz Maribora, a doživio sam takvo razočaranje da je to neopisivo, kazao je šokirani vinar Tomaz koji je kako piše u inspekcijskom nalazu prijavljen zbog »prometa s hrvaškim vinom z oznako sorte teran«.


Na svom Facebook profilu opisao je kako je došlo do prijave. »Jedan od naših susjednih vinara Slovenaca je došao do mog izložbenog pulta, slikao buteljke i otišao… Nisam ni slutio šta slijedi… Nakon sat vremena dolazi slovenska vinska inspektorica, predstavila se i naložila mi da sklonim sa štanda moje crno vino od sorte terana pod nazivom Barbarossa (…)




Ovo crno istarsko vino je uvijek bio TERAN i siguran sam da će i ostati«, napisao je  motovunski vinar.  Jučer poslijepodne Klaudija smo posjetili u njegovoj vinariji u podnožju Motovuna.


– To me pogodilo, moram priznati, tim više što su, kako čitam na Facebooku, prijavi kumovali neki slovenski kolege, kaže Klaudio. 


– Ako je ta neugodnost početak kraja rješavanja spora oko terana onda mi je drago da se dogodilo i neka sam ja to žrtveno janje. Pitali smo ga je li namjerno htio isprovocirati reakciju slovenske strane kako bi se konačno na dnevni red stavilo pitanje istarskog terana?


– Namjerno nikako nisam, ali samouvjeren u postojanje naše sorte terana iz Istre išao sam na smotru bez ikakvog razmišljanja da sam u krivu ili da to ne bih smio, jer kad ne bih tako razmišljao onda bi se svi mi istarski vinari mogli povući i stavit rep pod noge, odgovara Tomaz. – Štoviše, u posljednje sam vrijeme čuo naznake da su se posljednjih mjeseci na službenim razinama pokrenuli razgovori oko konsenzusa između Hrvatske i Slovenije, što mi je dodatno bio znak da ne bi smjelo biti problema – kaže Tomaz.

Sporna deklaracija


Kolike su kazne?– Ne znam, ali se nadam da će ostati samo na prijavi. Vjerujem u slovenske institucije koje će obrađivati ovaj slučaj, jer u zapisniku, a tako sam inzistirao da se upiše, stoji da na spornoj deklaraciji prema hrvatskoj zakonskoj regulativi piše: sorta teran, Tomaz, kvalitetno crno suho vino, hrvatska Istra. Takvo imam rješenje i deklaraciju sadnog materijala novih nasada, ali i starih nasada iz pedesetih godina koje sam dobio u koncesiju od Purisa, kao i onih iz četrdesetih godina koje je sadio moj djed. Znači ja sam čist, jer je sorta teran priznata od europske vinske federacije, pa se ne može zaštititi sorta, već samo naziv vina. A moje se vino zove Barbarossa, jer je to nadimak naše familije od starine, zaključuje Tomaz.  Predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti kaže kako se konstantno radi da se ova situacija oko terana razriješi.– U nekoliko smo navrata pokušavali pokrenuti inicijativu za konsenzus, ali do njega ne možemo doći, jer sa slovenske strane postoji otpor, kaže Benvenuti dodajući da su prema slovenskim vinarima uvijek prijateljski naklonjeni, ali da »dio ekipe iz Slovenije ima drukčiju viziju, što pokazuje i posljednji događaj iz Maribora«.