Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. veljače 2020.
'Proizvodi okrutnosti'

Prijatelji životinja Hrvatima: 'Za Uskrs se odreknite jaja i šunkice, tu su fina veganska jela'

Foto Sergej Drechsler
Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 17. travanj 2019. u 14:53 2019-04-17T14:53:00+02:00

Umjesto kokošjih jaja za bojanje se mogu izabrati drvena jaja, tijekom blagdana na stolu mogu biti veganska jela, a umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu mogu se udomiti napuštene životinje, kažu

ZAGREB Oko 30 milijuna komada jaja iz kaveznog uzgoja proda se u Hrvatskoj za vrijeme uskršnjih bladana, priopćila je u srijedu udruga Prijatelji životinja te predložila drugačiji Uskrs bez »proizvoda okrutnosti« na stolu.

Prijatelji životinja napominju da se u Hrvatskoj godišnje proda 750 milijuna komada jaja, od čega samo u vrijeme uskrsnih blagdana oko 30 milijuna jaja. Većina te goleme količine jaja i dalje dolazi iz kaveznog uzgoja, u kojemu je prostor za jednu kokoš tek neznatno veći od površine A4 papira, upozorava udruga.

»Uskrsni blagdani su vrijeme kada se nemilice troše jaja, a malo tko razmišlja odakle ona dolaze i koju cijenu zbog toga plaćaju životinje, okoliš i, u konačnici, naše zdravlje. Smisao proslave Uskrsa je pobjeda života nad smrću, što je u suprotnosti s praksom da se radi te proslave iskorištava i ubija najveći broj kokoši, pilića, svinja i drugih životinja kako bi se na stolovima našli jaja, šunke i kolači s jajima. Uskrsni blagdani mogu se i trebaju proslaviti bez tradicionalne okrutnosti prema životinjama«, stoji u priopćenju.

Prijatelji životinja apeliraju da se blagdani provedu bez »proizvoda okrutnosti« na stolu.

»Umjesto kokošjih jaja za bojanje se mogu izabrati drvena jaja, tijekom blagdana na stolu mogu biti veganska jela, a umjesto kupnje kunića ili pilića kao zabave za djecu mogu se udomiti napuštene životinje,« navode u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.