Postaje političar

Premijer kreće na turneju po Hrvatskoj: Orešković priprema teren za svoju političku karijeru?

Jagoda Marić

Snimio Nenad REBERŠAK

Snimio Nenad REBERŠAK

Premijer  želi  izravno komunicirati s građanima, želi im približiti poteze Vlade, te  želi  što češće i više čuti  kako na stvari gleda Hrvatska  mimo Markova trga,  gdje su centri političke moći



ZAGREB  Susret premijera Tihomira Oreškovića s učenicima  zagrebačkih osnovnih škola na Markovom trgu neki dan, o čemu se i osobno oglasio na Facebooku samo je, čini se, uvod u premijerove susrete s građanima, a on se pri tome neće ograničiti na Zagreb.  Premijer Orešković planira,  potvrđeno nam je iz više izvora bliskih premijeru,  uskoro krenuti u obilazak Hrvatske  kako bi na terenu izravno komunicirao s građanima.


Neposredan kontakt


Za razliku od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja  je jedno vrijeme na tjedan dana  »selila« svoj Ured po hrvatskim gradovima,  pa se u tim mjestima podizala i predsjedničina zastava, premijer, otkrivaju naši sugovornici, želi puno neformalnije kontake s građanima i neće seliti ured, a plan je i da ne  boravi u državnim rezidencijama.  Njegova turneja po Hrvatskoj očito neće nalikovati ni onome što posljednjih tjedana, u sklopu proslava  HDZ-ovi obljetnica, čini  prvi potpredsjednik Vlade  Tomislav Karamarko.


Predsjednik Vlade želi  izravno komunicirati s građanima, želi im približiti poteze Vlade, a zanima ga i što oni misle. On je  doista neposredan u komunikaciji sa suradnicima i želi takav kontakt i s građanima, kažu naši sugovornici.




Na primjedbu da se sve češće spominju prijevremeni parlamentarni izbori, nakon  što HDZ obavi svoje unutarstranačke, pa bi se premijerova turneja mogla shvatiti i kao namjera da se doista dugoročno politički aktivira u Hrvatskoj, naši sugornici ističu da premijer od početka iskazuje želju  da osim s predstavnicima različiti  udruga i interesnih skupina komunicara i s građanima.  Dodaju da premijer želi  što češće i više čuti i  kako na stvari gleda Hrvatska  mimo Markova trga, gdje su centri političke moći.


Koliko god mu se zamjeralo da je novak na hrvatskoj političkoj sceni premijer  je svjestan onoga što se događa na političkoj pozornici ali i igrica koje se vode mimo nje, ali to ga doista ne zabrinjava, kažu naši izvori bliski premijeru.


»Izbora neće biti«


U dvije  najveće stranke koje čine vladajuću većinu različite su reakcije na premijerove planove da krene na turneju po Hrvatskoj.  Naši sugovornici iz HDZ-a  priznaju da su i oni nešto načuli o premijerovim planovima, te ističu da se nadaju da to nije reakcija na spekulacije o novim izborima.



Ako se novi izbori, o kojima  političari iz vladajuće koalicije  zasad govore tek u kuloarima, dogode, moglo bi im se dogoditi da na njima moraju računati i na jednog  iz svojih redova, na premijera Oreškovića.  Iako to ne mora puno značiti kad se dođe na birališta, ali posljednje ankete kazuju da  ga građani stavljuju na drugo mjesto najpozitivnijih političara, odmah iza predsjednice Republike. U trenutku kad je bio mandatar Orešković je u tim anketama dobivao 2,2 posto potpore dok  u dva mjeseca ona porasla na 16,5 posto.



– Neće biti novih izbora, osim toga premijer Orešković ne postoji bez vladajuće većine  i on to sigurno zna. A spekulacije nisu zabranjene, iako HDZ ne radi planove za nove izbore, niti će ih izazivati nakon što izaberemo stranačko vodstvo,  pokušava nas uvjeriti jedan HDZ-ovac. On tvrdi da je situacija sa  smjenom Dragana Lozančiča, ravnatelja SOA-e i izbor novog ministra branitelja, samo pokazatelj kako  nije lako funkcionirati u koalicijskim vladama, ali da će se stvari nakon što Vlada preboli dječje bolesti sigurno uhodati.


Naši sugovornici u Mostu također ne vjeruju u nove izbore, ali ističu da su oni za njih spremni ako će se HDZ odlučiti na takav korak.


– Oni će u tom slučaju rušiti svoga premijera i  Vladu kojoj su dali podršku u parlamentu. Ako će s time na izbore, samo naprijed. Most u potpunosti stoji iza premijera Oreškovića, on je  baš onakav čovjek kakvog smo željeli na tom mjestu kad smo tražili nestranačkog i stručnog premijera. Rušenje ove Vlade ne znači i  nove izbore, ali ako bi  do njih došlo i ako bi se Orešković  želio politički angažirati na bilo kakvim izborima u naše redove je takav čovjek dobrodošao,  kaže nam sugovornik iz Mosta.