Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Neugodno iskustvo

Predsjednica noćas gledala granicu s BiH termovizijskom kamerom, pa je napao - roj stršljenova

Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL
Foto Kristina Štedul Fabac / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 6. rujan 2018. u 7:07 2018-09-06T07:07:00+02:00

»Uvjerila sam se u profesionalnost policije, u dobru opremljenost zahvaljujući i Europskoj uniji. Tu su razne letjelice i termovizijske kamere i dobro se pokriva cijela zelena granica«, ocijenila je Grabar Kitarović koja je i sama pregledala dio granice termovizijskom kamerom

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je noćas Postaju granične policije Cetingrad te je nakon ponoćnog obilaska zelene granice s Bosnom i Hercegovinom u mjestu Buhača izjavila kako se uvjerila u visoku profesionalnost i dobru opremljenost hrvatske policije.

»Moj dojam o čuvanju granice je izvrstan«, izjavila je predsjednica nakon obilaska granice na Zajedničkom međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac. Izrazila je zadovoljstvo zbog dobre suradnje hrvatske i bosanskohercegovačke policije jer se brzo i dobro reagira prilikom međusobnih sukoba migranata ili pokušaja ilegalnih prelazaka granice.

»Uvjerila sam se u profesionalnost policije, u dobru opremljenost zahvaljujući i Europskoj uniji. Tu su razne letjelice i termovizijske kamere i dobro se pokriva cijela zelena granica«, ocijenila je Grabar Kitarović koja je i sama pregledala dio granice termovizijskom kamerom, koja omogućuje da se u i u mraku jasno vidi kretanje ljudi.

Predsjednicu je u jednom trenutku napao roj stršljenova pa s tako i sama uvjerila u jednu od mnogobrojnih opasnosti koje vrebaju policiju u obavljanju svog posla.
Grabar Kitarović je uvjerena da će se problem migracija i ilegalnih pokušaja prelaska granice nastaviti te je ocijenila kako je postupanje hrvatske policije na granici u potpunosti sukladno EU legislativi, kako pri čuvanju granice tako i u postupanju s migrantima koji pokušavaju ući ili ilegalno uđu u Hrvatsku.

Kao razlog za obilazak terena navela je brojne pritužbe hrvatskih građana uz zelenu granicu, zabrinutih zbog povećanog broja ilegalnih migracija i strahuju za svoju sigurnost. Istaknula je kako je dobila i zamolbu za pomoć iz Velike Kladuše u BiH kako bi njihov zahtjev da se spriječi osnivanje velikog migrantskog centra u tom gradu došao do Europske komisije. Tamo smatraju kako nije dobro da na jednom mjestu bude skoncentriran velik broj migranata te traže da se u BiH na većem području izgradi više manjih centara, upravo zbog opasnosti od porasta kriminala te napada na ljude i imovinu.

»Ovo je vanjska granica Europske unije i Schengenska granica i mi dobrom kvalitetom nadzora granica pokazujemo spremnost na proširenje Schengena na Hrvatsku«, kazala je Grabar Kitarović.

Predsjednica je posjet započela u Cetingradu u tamošnjoj novoj zgradi Granične policije gdje je održala sastanak s predstavnicima Ravnateljstva policije, Policijske uprave karlovačke i Granične policije.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić kazao je kako na tom području ima dovoljno graničnih policajaca. Podsjetio je i kako je ovog ljeta u jednom trenutku čak 250 migranata željelo prijeći u Hrvatsku zbog čega je u kratkom vremenu »dignut« veliki broj policijskih službenika.

»Imamo policije u onom broju koji nam je je poreban, sasvim dovoljan da odgovorimo potrebi zaštite državne granice. I ljudi i tehnika kojom raspolažu kvalitetno štite državnu granicu«, rekao je Ćelić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.