Pronađen nakon 20 dana

Pozadina nestanka u Brazilu: Sandro Ptiček bio se odvezao u nepoznatom smjeru nervozan zbog rastave

Hina

Foto Policia Federal

Foto Policia Federal

»Sandro i moja sestra bili su u postupku rastave pa je bio nervozan«, rekla je Huija Olaran policiji prilikom prijave njegova nestanka, prenose brazilske novine Globo. Izvor iz Brazila kaže da se posvađao s nevjenčanom suprugom, a na Badnjak sjeo u sivi unajmljeni automobil Renault Logan te se odvezao u nepoznatom smjeru. Od tada se nije javio pa je brazilska obitelj prijavila njegov nestanak

MADRID Hrvatski državljanin Sandro Ptiček, kojega je u Brazilu tražila policija nakon što je prijavljen njegov nestanak, bio je otišao autom u nepoznatom smjeru nervozan zbog procesa rastave od djevojke iz Brazila te se obitelji u Hrvatsku javio nakon 24 dana, priopćila je sestra njegove partnerice.Ptiček (38), koji je malo govorio portugalski, nestao je na Badnjak u saveznoj državi Bahiji na istoku Brazila. Posljednji put je bio viđen u brdovitom području Vale do Capao kojeg je dobro poznavao jer je ondje svake godine odlazio u posjet obitelji svoje partnerice Marine Olaran. Posljednji put je viđen s njom i njezinom kćerkom.

»Sandro i moja sestra bili su u postupku rastave pa je bio nervozan«, rekla je Huija Olaran policiji prilikom prijave njegova nestanka, prenose brazilske novine Globo. Izvor iz Brazila kaže da se posvađao s nevjenčanom suprugom, a na Badnjak sjeo u sivi unajmljeni automobil Renault Logan te se odvezao u nepoznatom smjeru. Od tada se nije javio pa je brazilska obitelj prijavila njegov nestanak.


Hrvatsko veleposlanstvo u Brazilu obaviješteno je prije tjedan dana, a Interpolov ured u Bahiji je u petak objavio njegovu fotografiju te je preko medija pozvao građane da se jave ako imaju saznanja o nestalom hrvatskom turistu.


»Nakon 24 dana nazvao je svoju obitelji u Hrvatsku i javio da je dobro, da je na jednoj farmi bez interneta«, napisala je Huija Olaran na svojoj Facebook stranici. »Rekao je da je nervozan zbog svih oglasa koje smo objavili da ga se pronađe. Nije odgovorio niti na jedan e-mail svojoj majci da joj kaže da je dobro sve dok se nismo obratili Federalnoj policiji i Interpolu«, navela je.




Vijest o nestanku Ptičeka objavili su u petak navečer gotovo svi hrvatski internetski portali. »Ptiček se u subotu javio svojoj obitelji. Dobro je i sada živi u drugom gradu«, rekla je Hini Cláudia Lauria, federalna agentica iz Interpolovog ureda u Bahiji.


Ptiček je trebao vratiti unajmljeni automobil 9. siječnja, a u petak, šest dana posliej, nitko se nije pojavio u kompaniji za iznajmljivanje vozila. Obitelj se zabrinula kada policija nije našla automobil.


»Stopa kriminala u Brazilu je visoka i često uključuje vatreno ili drugo oružje. Krađe automobila su česte. Bilo je incidenata otmice i pljačke turističkih autobusa u posljednjih nekoliko godina«, navedeno je na internetskoj stranici hrvatskog ministarstva vanjskih poslova.


Hrvatsko veleposlanstvo u Brazilu u ponedjeljak je reklo Hini kako je Ptiček živ i da je stupio u kontakt sa svojom obitelji u Hrvatskoj. Njegova obitelj živi u Prelogu, gradu na sjeveru Hrvatske, pišu Međimurske novine. »Imao je neke probleme s obitelji svoje djevojke pa je bio otišao da o svemu malo razmisli«, navodi riječi njegovih roditelja Večernji list. »Svi smo bili zabrinuti, ali glavno da je sve u redu«, rekli su. Sandro Ptiček u ponedjeljak nije bio dostupan za komentar.


Zbog visoke stope kriminala, nasilja i štrajkova hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova upozorava na oprez prilikom putovanja u Brazil.


U rujnu je Sud u Río Grande del Norte, saveznoj državi na sjeveroistoku Brazila, osudio pet muškaraca i jednu ženu na dugogodišnje zatvorske kazne za ubojstvo hrvatskog državljanina Ante Stanića i švedskog državljanina Faika Nekića porijeklom iz BiH, opljačkanih i likvidiranih ondje 2014. godine.


»Hvala svima na pomoći na dotoku dobrih vijesti te ovom prilikom želim reći da se Sandro javio«, stoji u poruci sestre Ptičekove djevojke na Facebooku koja je rekla da je u ponedjeljak završila njihova potraga preko oglasa.