Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Pravda je spora, ali dostižna

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo Borisa Miletića

Autor:
Objavljeno: 24. studeni 2016. u 21:21 2016-11-24T21:21:39+01:00

Miletić ističe da bi se posljednja odluka "na neki način mogla protumačiti i kao inaćenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje očito nije željelo uzeti u obzir odluku Ustavnog suda kao najvišega pravosudnog tijela Republike Hrvatske"

Gradonačelnik Pule Boris Miletić ocijenio je, komentirajući odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje ga je u četvrtak kaznilo s tri tisuće kuna, da bi se ona mogla protumačiti "i kao inaćenje Povjerenstva koje očito nije željelo uzeti u obzir odluku Ustavnog suda", koji je ukinuo prvu odluku tog povjerenstva iz 2015.  na temelju njegove žalbe.

Povjerenstvo je u četvrtak ocijenilo da Miletić istodobnim obnašanjem dužnosti gradonačelnika i člana Nadzornog odbora Trgovačkog društva "Brijuni Rivijera" od 2012. do 2014. povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa te ga je kaznilo s tri tisuće kuna.

 Miletić, koji je bio član Nadzornog odbora bez naknade, u pisanoj izjavi za medije navodi da poštuje Povjerenstvo, ali misli da je u tom slučaju presudilo "potpuno pogrešno i protivno svakoj logici, tjerajući na neki način čak i one koji se žele ponašati prema pravilima da drugi put dobro razmisle što će učiniti".

 Ocjenjuje da je odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa ublažena preinaka odluke tog povjerenstva iz ožujka 2015., koje je tada zaključilo kako njemu kao dužnosniku - saborskom zastupniku i gradonačelniku nije bilo mjesta u Nadzornom odboru javnog poduzeća, a Ustavni sud 3. lipnja ove godine tu je odluku ukinuo, te smatra da je riječ o povredi njegovih ustavnih prava.

 Miletić ističe da bi se posljednja odluka "na neki način mogla protumačiti i kao inaćenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje očito nije željelo uzeti u obzir odluku Ustavnog suda kao najvišega pravosudnog tijela Republike Hrvatske".

 "To je pravni presedan u Hrvatskoj jer sam prvi dužnosnik čija je žalba na odluku Povjerenstva od Ustavnog suda RH usvojena", ističe Miletić i dodaje kako je samoinicijativno zatražio mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa znači li njegovo članstvo u Nadzornom odboru "Brijuni Rivijera" d.o.o. - za koje nije primao nikakvu naknadu, dok istodobno obnaša dužnost gradonačelnika - povredu odredaba Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

 "Povjerenstvo, umjesto da pohvali takav čin, odlučilo se za kažnjavanje. Pitam se bi li Povjerenstvo uopće pokrenulo cijeli postupak da osobno nisam zatražio mišljenje o tome predstavlja li moje članstvo u Nadzornom odboru 'Brijuni Rivijera' povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa", ističe Miletić.

 "Pravda je spora, ali dostižna", kaže i dodaje kako će iskoristiti sve pravne mogućnosti da još jedanput pravnim putem pobije stajalište Povjerenstva.

 "Držim da mišljenje Ustavnog suda ima daleko veću težinu od mišljenja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Konačno, Povjerenstvo niti jednom rječju nije ukazalo o kakvom se suštinskom sukobu interesa radi. Koji je to suprostavljeni interes - interes države, Istarske županije ili grada Pule?" pita Miletić i dodaje kako poštuje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, ali misli da je u tom slučaju presudilo potpuno pogrešno i protivno svakoj logici, tjerajući na neki način "čak i one koji se žele ponašati prema pravilima da drugi put dobro razmisle što će učiniti". 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.