Bučna rasprava

Povjerenstvo za Agrokor zažarilo sabornicu: Jandroković i Grmoja razmijenili teške riječi

Hina

'Ja vam nisam prijetio fizički nego Vas upozoravam da nemate pravo propitivati motive mojih ulazaka ili izlazaka iz sabornice. Nemojte to raditi', rekao je Grmoja  Jandrokoviću / Snimio Darko JELINEK

'Ja vam nisam prijetio fizički nego Vas upozoravam da nemate pravo propitivati motive mojih ulazaka ili izlazaka iz sabornice. Nemojte to raditi', rekao je Grmoja Jandrokoviću / Snimio Darko JELINEK

»Vi meni prijetite! Ja se Vas ne bojim jer Vi ste netko koga se čovjek ne bi trebao bojati«, odbrusio mu je Jandroković. »Vi se svakoga bojite i za svakim trčite 'ko god je na vlasti«, optužio ga je Grmoja



ZAGREB Istražno povjerenstvo za Agrokor i u četvrtak ujutro zažarilo je sabornicu – HDZ je Mostovcima poručivao da »plešu kako SDP svira«, Mostov Nikola Grmoja negodovao je dobacivanjem iz klupe, predsjednik Sabora Gordan Jandroković (HDZ) opominjao ga je da prestane dobacivati i prijetiti, na što mu je Grmoja uzvratio: »Vi se svakoga bojite i za svakim trčite tko god je na vlasti«.


Grmoja je nakon stanke pozivao vladajuće na osnivanje novog saborskog istražnog povjerenstva da se, kako je rekao, vidi jesu li za istinu.


Osnivanje novog istražnog povjerenstva


»Kolege iz HDZ-a pitam: ako su takvi legalisti i drže se zakona i uvjereni su da je povjerenstvo prestalo s radom po pravomoćnom rješenju, zašto ne idemo u izmjene zakona ili odluke koji su u proceduri. Ja ću osobno danas uputiti novu odluku o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva u kojoj neće biti kvalitete financijskih izvješća u koncernu Agrokor«, rekao je Grmoja.




HDZ-ov Josip Borić prozvao je oporbu da na neprimjeren način pokušava steći političke poene, aludirajući na jučerašnji kaos u sabornici.


»Rješenje o provođenju istrage postalo je izvršno u ponedjeljak 20 studenog. Od 20. 11. do 22. 11. do srijede, mi od predsjednika istražnog povjerenstva gospodina Miljenića nismo dobili nikakvu obavijest o bilo čemu. Nije se usudio ni poslati mail i obavijestiti nas o novom trenutku koji je stupio na snagu temeljem članka 4 stavka 2. Zakona, koji može značiti da povjerenstvo zastaje sa radom. Podredio je svoju funkciju vlastitim ciljevima, politici i vlastitoj stranci i očekivao je reakciju s druge strane da vidi što ćemo mi napraviti«, kazao je Borić.


HDZ: Most pleše kako SDP svira


SDP je optužio da vladajuće tjeraju u prostor gdje se ne poštuje zakon, u anarhiju, a Mostovcima je poručio kako je vidljivo da »plešu onako kako SDP svira«. »Što vam to treba? Kad je glavni maestro gospodin Maras počeo lupati pločicama lupale su i kolege iz Mosta, i to je podrška od koje ne možete bježati«, ustvrdio je Borić.


Grmoja je svoje negodovanje tijekom Borićevog govora izrazio dobacivanjem iz klupe.



Predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je zatražio od zastupnika Mosta Nikole Grmoje da se ispriča predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću zbog prijetnji koje mu je izrekao na početku sjednice. Bačić smatra da je Grmoja počinio kazneno djelo prijetnje iz članka 139. Kaznenog zakona.Osvrćući se na Grmojino »neprimjereno ponašanje«, Bačić je ustvrdio da je Mostovac dva puta potvrdno odgovorio na Jandrokovićevo pitanje prijeti li mu. Saborski zastupnici imaju imunitet za izrečeno mišljenje, ali ne i za počinjenje kaznenog djela, kazao je Bačić. Najmanje što Grmoja može učiniti jest javno se ispričati predsjedniku Sabora, poručio je Bačić.Ovime želimo zaštititi dignitet svakog zastupnika, a posebno predsjednika Sabora koji je danas provodio Poslovnik uvodeći red u sabornici, ali i »ovog visokog doma«, naglasio je šef Kluba HDZ-a.Nakon jučerašnjeg dana, kada su pojedini zastupnici svojim raspravama i ponašanjem uspjeli djelomično od Sabora napraviti cirkus, mislili smo da će nam to svima biti dovoljna opomena i da ćemo nastaviti na drugačiji način, međutim, danas je Grmoja prijetnjom još dodatno urušio već poljuljani dignitet Sabora, kazao je.Pozvao je sve zastupnike da se vrate radu za boljitak Hrvatske, za što su i dobili mandat.Zastupnik Josip Borić konstatirao je kako su morali reagirati jer smo jučer svjedočili još gorem ponašanju predsjednika HSS-a Kreše Beljaka koji je zastupnike pozivao na fizički obračun, za razliku od HDZ-a koji je radio na smirivanju tenzija. Istaknuo je i da ne žele u Hrvatskom saboru scene koje se mogu vidjeti u parlamentima drugih zemalja.Po Borićevu mišljenju, oporba je jučer radila kaos u sabornici zbog nedostatka argumenata na prijedlog proračuna za 2018. godinu. Bačić je dodao da se SDP nije pripremio za kvalitetnu raspravu o proračunu.»U nedostatku argumenata kojim bi pobijali jedan sjajan proračun, koji je i razvojan i socijalan, htjeli su opstrukciju rada Sabora, kako bi proračun bacili u drugi plan«, rekao je.


»Kolega Grmoja, iznijeli ste cijeli niz optužbi, a kad se druga strana brani i iznese svoju istinu onda vi dobacujete i pobjegnete van. E, to je baš slika i prilika«, komentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.


Prozvani Grmoja, koji se u međuvremenu vratio u sabornicu, požalio se na povredu Poslovnika, a Jandrokoviću poručio kako mu je to zadnji puta da propituje motive njegovih izlazaka iz sabornice, rekavši kako je imao intervju.


»Omalovažavali ste zastupnika i propitivali ste motive mog odlaska. Ja imam dogovoreni intervju i zato sam izišao iz sabornice. I ne trebate Vi govoriti da ja bježim kada mi nešto ne odgovara. Ovo Vam je zadnji put da propitujete motive mojih izlazaka ili odlazaka. Ozbiljno Vas upozoravam. Nećete me vrijeđati na takav način«, rekao je uzrujani Grmoja.


Verbalni okršaj Jandroković – Grmoja


Uslijedio je žestok verbalni okršaj.


»Vi meni prijetite! Ja se Vas ne bojim jer Vi ste netko koga se čovjek ne bi trebao bojati«, odbrusio mu je Jandroković.


»Vi se svakoga bojite i za svakim trčite ‘ko god je na vlasti«, optužio ga je Grmoja.


Jandroković je uzvratio: »Ja sam oduvijek u HDZ-u. Dragi prijatelju, ja se Vas ne bojim. Trebao sam vam izreći opomenu kada ste dobacivali iz klupe«.


»Ja vam nisam prijetio fizički nego Vas upozoravam da nemate pravo propitivati motive mojih ulazaka ili izlazaka iz sabornice. Nemojte to raditi«, rekao mu je Grmoja.


Jandroković je ipak ustrajao u tvrdnji da mu je Mostovac prijetio. »Vi ste meni prijetili, a što ste pod tom prijetnjom mislili to ja ne znam. Ali, što god Vi mislili mene baš briga, da Vam budem iskren«, poručio je Jandroković Grmoji.


HNS neće kršiti zakon


HNS je također nakon stanke opetovano pojašnjavao zbog čega povjerenstvo treba prestati s radom.


»Kratko i jasno: HNS nema ništa protiv da bilo tko i bilo što dođe pred povjerenstvo, ali zakon je tu vrlo jasan i imamo protiv da sudjelujemo u njegovu kršenju«, ustvrdio je HNS-ovac Stjepan Čuraj.


SDSS-ov Milorad Pupovac referirao se na jučerašnji i jutrošnji nered u sabornici te pozvao na ozbiljan rad. »U protivnom, postoji dio nas zastupnika koji ćemo naprosto odlučiti da ne sjedimo u sabornici. Imamo i drugog posla«, kazao je Pupovac.