Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 3n
Sutra: 4° 4° 3n
29. veljače 2020.
Mogući otkazi

Poslodavci oštro protiv poskupljenja cigareta i alkohola

Poslodavci oštro protiv poskupljenja cigareta i alkohola
Poslodavci oštro protiv poskupljenja cigareta i alkohola
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2018. u 11:17 2018-07-25T11:17:42+02:00

Najava uvođenja poreza zbog kojih bi cigarete i alkohol trebali poskupjeti oko 50 posto izazvala je očekivanu reakciju Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja se oštro usprotivila takvoj mogućnosti upozorivši kako bi to moglo izazvati gubitke proizvođačima duhanskih proizvoda i alkoholnih pića i državnom proračunu, te potaknuti otpuštanje radnika.

Uvođenje tzv. preventivnih poreza kroz izglasavanje izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nije prihvatljiva opcija jer će ugroziti radna mjesta u duhanskoj i industriji pića, te potaknuti razvoj crnog tržišta, a pritom neće donijeti rješenje problema u zdravstvenom sustavu, niti osjetno smanjiti konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda, poručio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Hrvatsko je gospodarstvo u cjelini ionako preopterećeno porezima i drugima davanjima, što negativno utječe na konkurentnost hrvatskih tvrtki, ističe Majetić u priopćenju.
Osim toga, duhanska i industrija proizvodnje alkoholnih pića već su dodatno opterećene visokim trošarinama, pa svako novo oporezivanje stvara rizik od kompletnog urušavanja njihova poslovanja i posljedično gubitka velikog broja radnih mjesta.

Iskustva s drugih tržišta pokazuju da visoke cijene ne potiču na odabir zdravijeg načina života, već će prije potaknuti rast crnog tržišta. Na taj način država u konačnici ostaje bez značajnih prihoda, pa je takav potez kontraproduktivan i za punjenje proračuna, napominje HUP.

Za podizanje svijesti o nužnosti umjerene konzumacije i brige o vlastitom zdravlju potrebne su drugačije, dugotrajnije i opsežnije mjere, a novi, iznenadni nameti poduzetnicima sigurno nisu jedna od njih.

Osim toga, probleme zdravstvenog sustava treba rješavati cjelovitom reformom, koja će donijeti i racionalizaciju troškova, a ne isključivo kroz traženje novih izvora prihoda, kaže se u priopćenju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.