''Kasnila pošta''

Ponižavanje ne prestaje: Stjepana Mesića na saborsku svečanost pozvali kad je već počela

Boris Pavelić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

»Jednostavno, nekome je bilo u interesu da ne dobijem poziv. Kome, ne znam«, tvrdi Mesić. Dodaje kako odluka o ukidanju ureda nije još objavljena u Narodnim novinama. »Čim bude, odmah podnosim žalbu Ustavnome sudu, i očekujem da će novi saziv uzeti moj predmet u razmatranje«, kaže Mesić



ZAGREB Bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić, koji je bio drugi predsjednik Sabora u samostalnoj Hrvatskoj, na jučerašnju svečanu sjednicu u povodu Dana Sabora pozvan je dok je sjednica već trajala.


»Bio sam na putu od kuće u Zagreb, kad su me nazvali i obavijestili da je poštom stigao poziv. No da bih ga podignuo, morao bih se vratiti u Pušćansku Dubravu, gdje živim, otići na poštu i uzeti poziv, pa potom u Sabor na svečanost. Dotad bi sjednica već prošla«, ispričao je Mesić. »A nepozvan nisam htio otići. Vidim s kim imam posla, pa si nisam htio dopustiti luksuz da mi netko na ulazu kaže, ‘Čujte, niste predviđeni’«, kazao nam je, naglašavajući kako bi svakako otišao da je poziv stigao na vrijeme.


Takvo što nikada se još nije dogodilo. »Uvijek bih bio pozvan dovoljno ranije, te obaviješten da dođem na svečani ulaz. Ovaj put, poziv je došao telefonom, dok je svečana sjednica već trajala«, kaže Mesić. Zanimljivo je pritom da pismeni poziv nije poslan na ured bivšeg predsjednika, koji još uvijek normalno radi, nego na Mesićevu privatnu adresu. »Jednostavno, nekome je bilo u interesu da ne dobijem poziv. Kome, ne znam«, tvrdi Mesić. Dodaje kako odluka o ukidanju ureda nije još objavljena u Narodnim novinama. »Čim bude, odmah podnosim žalbu Ustavnome sudu, i očekujem da će novi saziv uzeti moj predmet u razmatranje«, kaže Mesić.




Smatra kako slanjem poziva na privatnu adresu, poručuju kako njegov ured smatraju već ukinutim. Ali, neće to ići tako lako, poručuje. »Vlada mora usvojiti provedbeni akt, pa ured zadužen za državnu imovinu donijeti rješenje o iseljenju. A kad podnesem žalbu Ustavnome sudu, morat će iseljenje tražiti preko općinskog suda kako ne bi čekali ustavni, ali ja ću se na odluku općinskog suda žaliti županijskom sudu… Sve u svemu, iseljenje mog ureda trajat će puno duže nego ova vlada«.