Kolumnisti i utemeljitelji Feral Tribunea

Ponavljanje povijesti: Viktor Ivančić i Boris Dežulović pred sudom zbog osvrta na roman o Lori

Boris Pavelić

Tanja Belobrajdić tužila više novinara / Foto Marko Mrkonjic/PIXSELL

Tanja Belobrajdić tužila više novinara / Foto Marko Mrkonjic/PIXSELL

Tanji Belobrajdić, bivšoj hrvatskoj vojnikinji u splitskome vojnom zatvoru i autorici romana Crni kaput nije se svidjelo što su ukazali na sličnost svjedočenja žrtava iz Lore s opisima mučenja u  romanu



ZAGREB  »Vi to mislite objaviti?! Morate biti vrlo oprezni!« – to je na jučerašnjem ročištu novinarima kazala sutkinja Općinskoga građanskog suda u Zagrebu Dijana Mađerčić nakon što je odvjetnica Lina Budak ustvrdila kako i građanski sud ima ovlasti raščistiti ono što je propustilo državno odvjetništvo – razjasniti, naime, je li Vukovarka Tanja Belobrajdić, bivša hrvatska vojnikinja u splitskome vojnom zatvoru Lora i autorica romana »Crni kaput«, mučila zatvorenike, kako je javno terete 24 bivša zatočenika Lore.


Detalj je to s jednoga od dva jučerašnja ročišta kojim su počela odvojena suđenja u kojima Belobrajdić tuži ugledne kolumniste i utemeljitelje Feral Tribunea – Viktora Ivančića, za tekst »Kolac balade« objavljen u tjedniku Novosti 7. svibnja ove godine, te Borisa Dežulovića za tekst »Japanci u Lori ili funkcija šupka«, objavljen 24. studenog prošle godine na portalu N1 televizije.


U oba su teksta Ivančić i Dežulović varirali svjedočenja žrtava Lore protiv Belobrajdić te ukazali na frapantnu sličnost tih svjedočenja s opisima mučenja u njezinu romanu. Nagrađivanoj književnici to se nije svidjelo, pa ih je, kao dosad već nekoliko novinara, dala na sud.




»Jedini dokaz da je netko počinio kazneno djelo može biti pravomoćna presuda«, argument je kojim se odvjetnik Belobrajdić Mario Šarušić usprotivio prijedlogu odvjetnice Viktora Ivančića Line Budak, koja je predložila saslušanje žrtava Lore te aktivista koji su istražili zločine u tom zatvoru.


Budak je sudu priložila »svježe i ovjerene« izjave sedmorice bivših zatočenika Lore, koje su dali 27. listopada ove godine, naglašavajući kako su ti ljudi spremni svjedočiti u sudskome postupku.


Portal Novosti izvjestio je kako je i odvjetnik Borisa Dežulovića predložio iste dokaze. Na taj je prijedlog odvjetnik Belobrajdić u postupku protiv Ivančića uzvratio kako »taj dokaz nije ni podesan ni moguć kao dokaz tvrdnji da je osoba počinila kazneno djelo«, jer, ponovio je, to može dokazati samo pravomoćna presuda. Podsjetio je pritom da je kaznena prijava protiv Belobrajdić odbačena 2. lipnja ove godine.


Lina Budak kazala je, međutim, kako tek treba utvrditi je li kaznena prijava pravomoćno odbačena. No, naglasila je da splitsko državno odvjetništvo u istrazi nije ni saslušalo žrtve iz Lore, nego samo »drugu stranu, drugove Tanje Belobrajdić koji su bili s njom u Lori«.