Paraobavještajci se uključili u kampanju

Podzemlje Josipoviću podmetnulo »Barbiku«

Jasmin Klarić

Tajni »Akcijski plan Barbika« pripremljen je za difamaciju Kolinde Grabar-Kitarović, a autori su  željeli da ispadne kako je napravljen u ekipi aktualnog predsjednika Josipovića



ZAGREB Predizborna kampanja za mjesto predsjednika ili predsjednice Republike još ni izbliza nije službeno počela, izbori će biti tek krajem godine, a već je – prljava.


Naime, u Uredu predsjednika danas su primili dokument s nevještom oznakom »strogo povjerljivo« i zanimljivim naslovom »Akcijski plan Barbika«. Radi se, kako je u popratnom pismu napisala navodna članica SDP-a (koja se nije predstavila) o materijalu koji je navodno pripremljen u toj stranci, i koji  predstavlja radnu verziju plana predizborne kampanje predsjednika Republike Ive Josipovića. Odnosno, načina na koji se treba sučeliti s vjerojatno najopasnijom protukandidatkinjom, Kolindom Grabar Kitarović.


»Riječ je, naravno, o najobičnijem podmetanju«, kazao je Josipović, potvrdivši da je i dodatno provjerio u svom Uredu i stranci je li netko sastavljao sličan dokument. Nije.U »akcijskom planu« se na 13 stranica izmjenjuju »savjeti« o tome kako nastupati kontra Grabar Kitarović u kampanji i to po principu – red osobnih difamacija, red legitimnih primjedbi na HDZ-ovu kandidatkinju koje će vjerojatno Josipović i koristiti u političkoj bitci za još pet godina na Pantovčaku. U Uredu predsjednika smatraju da je dvojaki cilj takve konstrukcije ovog tobožnjeg dokumenta: da se predsjednika prikaže kao osobu koja želi na najniži mogući način diskreditirati svoju protivnicu, a u isto vrijeme i da se unaprijed obezvrijede argumenti koji će se doista moći koristiti u kampanji.




Od savjeta iz »akcijskog plana« koji su s one strane političkog fair playa i dobrog ukusa ističu se nazivanje Grabar Kitarović »Barbikom«, širenje glasina o njenom privatnom životu, a predlaže se čak i korištenje karikature na kojoj ona pleše – Užičko kolo.


Predlaže se i tobožnje formiranje SDP-ovih timova s preciznim zadacima u kampanji, a koliko je dokument vjerodostojan pokazuje i činjenica da je jedna od članica »timova« stranke Zorana Milanovića – Mirela Holy. Na jednom mjestu se predlaže čak i to da se kao difamacija protiv Kolinde Grabar Kitarović koristi navodna partizanska prošlost članova njene obitelji, što je prilično groteskno, obzirom da je javno poznata stvar kako je Josipovićev otac bio – partizan.


Uglavnom, na Pantovčaku, obzirom na sve, očekuju da će predstojeća kampanja biti još prljavija od prethodne, a autore ovakvog podmetanja vide u paraobavještajnom podzemlju, koje je bilo aktivno i prije pet godina, kad su baš na račun partizanske prošlosti Josipovićevog oca iznosili konstrukcije o njegovoj ulozi oko likvidacija nakon Drugog svjetskog rata ili rada Golog otoka. Predsjednik je uvjeren da s ovakvim uratkom sama Grabar Kitarović nema nikakve veze, već da se vjerojatno radi o autonomnim skupinama koje imaju svoje interese.


»Neke stvari iz ovog materijala su sasvim suprotne načelima po kojima ću voditi kampanju i koja sam već javno iznio«, zaključuje Josipović želeći staviti točku na priču o »Akcijskom planu Barbika« prije nego on negdje već ispliva kao »autentičan« dokument.