Istanbulska konvencija

Podjela i u SDP-u, bar 10 zastupnika podržat će ratifikaciju: ‘Nema šanse da ostanemo uz Markićku’

Tihana Tomičić

Foto Žarko Bašić / PIXSELL

Foto Žarko Bašić / PIXSELL

Mirando Mrsić, potom Sabina Glasovac, pa Gordan Maras i niz drugih zastupnika su na društvenim mrežama napisali da će, suprotno stavu vrha stranke, podržati Istanbulsku konvenciju u Saboru jer je to pitanje zaštite ljudskih prava i njihovih principa



Nije se samo HDZ podijelio na Istanbulskoj konvenciji – isti problem ima SDP.


Naime, Ibler je ponovio stav da SDP u Saboru neće podržati Istanbusku konvenciju “sa intervencijama”, kako se naziva prijedlog s kojim će ići Vlada ovog tjedna, ali barem 10, a možda i više zastupnika SDP-a odbit će tu preporuku Predsjedništva stranke i predsjednika Davora Bernardića.


“SDP smatra da je potrebno prihvatiti cjelovitu Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, Istanbulsku konvenciju, bez rezervi i bez ograda.Za nas je veće pitanje kako će uopće ta najavljena „ograda“ izgledati i hoće li Plenković imati političke snage priložiti „ogradu“ u kojoj ne spominje ni rod, niti sve prijepore oko tog pojma. Bit će zanimljivo, s obzirom na pritiske i otpore dijela javnosti i članova HDZ-a, vidjeti kako će i na koji način riješiti upravo to pitanje u argumentaciji ratifikacije Istanbulske konvencije”, stoji u objavi sa Iblera.




No, niz zastupnika SDP-a bezuvjetno će glasati za Plenkovićev prijedlog jer tvrde da ne mogu dignuti ruku protiv dokumenta za koji su se cijelo vrijeme borili, a pogotovo ako se protiv toga bore i Milijan Brkić ili Željka Markić. Također, kažu i da uostalom Vlada može napisati samo ograde koje bi napisala i SDP-ova vlada da postoji, dakle one o financijskim ogradama i odgodi trokova za državu.


Mirando Mrsić, potom Sabina Glasovac, pa Gordan Maras i niz drugih zastupnika su na društvenim mrežama napisali da će, suprotno stavu vrha stranke, podržati Istanbulsku konvenciju u Saboru jer je to pitanje zaštite ljudskih prava i njihovih principa.


Sve to zapravo znači da, ako premijer Plenković i ne dobije podršku svih svojih zastupnika u Saboru za Konvenciju, ipak može dobiti dobar dio SDP-ovih ruku i zadržati većinu.


– Glasat ću za Istanbulsku konvenciju! Bez zadrške sam za prevenciju i zaštitu žena od nasilja. Neka Plenković smišlja dopise, Markićka nosi transparente ispred HDZ-a, ali tekst Istanbulske konvencije se ne može mijenjati. Ljudska prava su nešto oko čega za mene kalkuliranja, napisao je Gordan Maras.


Slično kaže i Sabina Glasovac:


– Glasat ću za Istanbulsku konvenciju. Pa kome pravo kome krivo. Nema te sile koja će me natjerati da glasujem protiv snažnije prevencije i zaštite žena od nasilja. Ljudska prava ne smiju biti poligon za politikanstvo.