I Petrov ostaje bez jednog potpisa

Počela druga runda osipanja Mosta: “Mostovac” Miroslav Šimić napustio Nacionalno vijeće stranke

Jagoda Marić

Screenshot

Screenshot

Objavljeno je to na facebook stranici stranke Građanska opcija grada Osijeka, čiji je Šimić član. Ta je stranka na Glavnom odboru osim Šimićevog povlačenja iz Mosta, odlučila i da "Šimić kao saborski zastupnik GOGO-a nije ovlašten bez prethodne odluke tog odbora odlučivati o suradnji s drugim političkim strankama i davanju podrške mandataru za predsjednika hrvatske Vlade"



Ni desetak sati nakon što je postalo jasno da se HDZ ne vraća u razgovore oko formiranja nove hrvatske  Vlade i da su u pregovorima ostali samo Most i Hrvatska raste, nastavljeno je osipanje Mosta. 


Miroslav Šimić napustio je Nacionalno vijeće Mosta, objavljeno je na facebook stranici stranke Građanska opcija grada Osijeka, čiji je Šimić član. Ta je stranka na Glavnom odboru osim Šimićevog povlačenja iz Mosta, odlučila i da “Šimić kao saborski zastupnik GOGO-a nije ovlašten bez prethodne odluke tog odbora odlučivati o suradnji s drugim političkim strankama i davanju podrške mandataru za predsjednika hrvatske Vlade”. To znači da Šimić ni Petrovu ne može dati potpis dok to Glavni odbor ne odluči. Napominje se da prema statuti stranke odluka o izbornoj i postizbornoj suradnji sa drugim političkim strankama u isključivoj je nadležnosti Glavnog odbora. 


Zanimljivo je da Glavni odbor nije donio takvu odluku kad se činilo da su u igri ostali samo Most i Domoljubna koalicija, niti kad se raspravljalo o formiranju tripartitne Vlade. Inače Šimić je do 2000. godine bio član HDZ-a i očito je sada počela druga runda osipanja Mosta, kad tu stranku napuštaju zastupnici skloniji HDZ-u, odnosno desnoj koaliciji i pitanje je koliko će njih uopće ostati uz Petrova ako on ne prekrši dogovor sa Zoranom Milanovićem. Odluka o tome da se odgodi odlazak kod predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović s potpisima za Petrova kao mandatara očito nije bila motivirana samo željom da se utanače svi detalji buduće Vlade, nego i zato što cijeli Most nije spreman za suradnju s lijevom koalicijom.