Crobarometar

Plenkoviću i HDZ-u raste popularnost: Borba protiv epidemije donijela političke poene vladajućoj stranci

P. N.

Julien Warnand/Pool via REUTERS

Julien Warnand/Pool via REUTERS

Ostale političke stranke, prema rezultatima ovog istraživanja, kreću se ispod izbornog praga: Most ima potporu 4,4 posto ispitanih birača, a slijedi Živi zid s tri posto potpore. 



Prema rezultatima Crobarometar, koje objavljuje Dnevnik Nove TV, Hrvatska demokratska zajednica vratila se na prvo mjesto po popularnosti, što je po svemu sudeći izraz zadovoljstva građana načinom na koji se Vlada postavila prema problemu epidemije koronavirusa. HDZ sad ima potporu od 25,2 posto ispitanih građana. Druga stranka po popularnosti kod birača oporbeni je SDP sa 23,7 posto simpatija ispitanih birača. Treća stranka u Hrvatskoj, prema ovom istraživanju, u ovom je trenutku Domovinski pokret Miroslava Škore, kojem u ovom trenutku potporu daje 12,5 posto ispitanih birača.


Ostale političke stranke, prema rezultatima ovog istraživanja, kreću se ispod izbornog praga: Most ima potporu 4,4 posto ispitanih birača, a slijedi Živi zid s tri posto potpore. HSU ima 2,9 posto biračke potpore, a Pametno – 2,3 posto. Ispod dva posto su Stranka Ivan Pernara (1,9 posto), stranka Milana Bandića (1,7 posto), IDS 1,6 posto te HNS i HSS sa po 1,3 posto potpore ispitanih birača. Sve ostale stranke pojedinačno ne prelaze jedan posto, a zajedno bi dobile 9,6 posto biračke potpore. Neodlučno je u ovom trenutku 6,8 posto ispitanih birača.


Većina ispitanih građana izjasnila se da ne podupire rad Vlade (51 posto). Međutim, broj onih koji Vladine poteze podupiru raste. Istraživanje je pokazalo da 59 posto ispitanih vjeruje da zemlja ne ide u dobrom smjeru, dok 27 posto ispitanih vjeruje da je Hrvatska na pravom putu. Ove brojke na prvi pogled se čine lošima za vladajuću stranku i premijera Plenkovića, ali to nije tako. One, između ostalog, pokazuju da opada broj nezadovoljnih građana, odnosno da je trend na strani vladajuće stranke.




Pokazuje to i rastuća popularnost premijera Andreja Plenkovića, kojeg sad podržava 54 posto ispitanih birača. Premijer je drugi na listi najpopularnijih političara, iza predsjednika Zorana Milanovića, o kojem pozitivan dojam ima 58 posto ispitanih u istraživanju. Treći na listi popularnih Miroslav je Škoro, kojeg simpatizira 52 posto ispitanih. O šefu SDP-a Davoru Bernardiću pozitivno se izjasnilo 34 posto ispitanih birača. Istraživanje je provela agencija IPSOS, na uzorku 992 građana.