Dogovori

Plenković šalje Brkića na listu za dijasporu, moguće da se Prgomet vrati u HDZ

Jagoda Marić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Ako Milijan Brkić doista i bude na listi u 11. izbornoj jedinici, on će na određeni način biti isključen iz predizborne kampanje u Hrvatskoj. Suradnja s Hridi već je sigurna, ali je još uvijek otvorena mogućnost da se Prgomet zapravo vrati u HDZ, o čemu je nedavno govorio i Andrej Plenković



ZAGREB Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić na predstojećim će parlamentarnim izborima biti na stranačkoj listi u 11. izbornoj jedinici, gdje se biraju tri zastupnika dijaspore, potvrdilo nam je to nekoliko izvora iz HDZ-a. Formalno drugi čovjek stranke tako neće biti na listi u Hrvatskoj, nego će svoje mjesto u parlamentu, kao i 2011. godine, tražiti preko dijaspore gdje HDZ tradicionalno osvaja sva tri mandata.


Prijedlozi s terena


Ako se to doista dogodi, Brkić je na određeni način isključen iz predizborne kampanje u Hrvatskoj, pa će i njegova prisutnost u političkom životu zemlje, makar je zamjenik predsjednika najjače stranke, biti manja nego dosad. Direktorica HDZ-ove prošle izborne kampanje Josipa Rimac neće izgleda uopće biti na listi, a izvori bliski bivšoj gradonačelnici Knina kažu da je i ona sama pristalica tog rješenja i prije nego što su županijske organizacije dale svoje prijedloge za ljude na listama za što imaju rok do utorka. Neizvjesno je i hoće li još jedan od donedavnih prvaka HDZ-a predsjednik Sabora Željko Reiner uopće biti na listi.


– Slaganje lista i stvarno poštovanje prijedloga s terena pokazat će je li novo vodstvo doista spremno drukčije voditi stranku, jer je na terenu bilo puno nezadovoljstva kad su se za prošle izbore ignorirali njihovi prijedlozi. To bi moglo biti ključno i za naš uspjeh na izborima, kaže nam jedan HDZ-ov dužnosnik koji otkriva i da procjene te stranke govore o mogućih 60 mandata nakon rujanskih izbora, što znači da će HDZ gotovo sigurno s Mostom i manjinama moći složiti Vladu.


Razgovori s partnerima




I dok se čekaju prijedlozi županijskih organizacija za sastavljanje lista, HDZ privodi kraju pregovore s potencijalnim partnerima s kojima bi na izbore izašli po pojedinim izbornim jedinicama. HSLS bi na ovim izborima mogao biti HDZ-ov partneru u tri izborene jedinice, Prvoj i Drugoj, te eventualno Trećoj ili Šestoj, što još nije do kraja utanačeno. Ta suradnja bit će nagrađena s dva sigurna zastupnička mandata HSLS-a u parlamentu nakon rujanskih izbora. O tome da je dogovor između HSLS-a i HDZ-a postignut izvijestio je jučer predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ističući kako su te dvije stranke sada okrenute izradi zajedničkog gospodarskog programa.


Podsjetio je da je i na prošlim parlamentarnim izborima HSLS imao svoje kandidate u samo nekim izbornim jedinicama, a na pitanje je li time, njegova stranka priznala da je lokalnog karaktera, te kakvu je poruku poslao svojim organizacijama u jedinicama u kojima se neće pojaviti na izborima, Kosor je odgovorio da su sve stranke »osim HDZ-a i SDP-a lokalne jer nemaju snagu u cijeloj Hrvatskoj«.


– Ne treba previše pričati o listama, treba se okrenuti programu. Više reformi, manje svjetonazora. Po tome Andrej Plenković i novo vodstvo HDZ-a više odgovaraju meni, HSLS-u i biračima HSLS-a, tvrdi Kosor. Kaže da je odbio pregovore sa SDP-om koji su im nuđeni kad i HSS-u, ali da HSLS nije htio mijenjati stranu.


– Meni je važno da mogu čistog obraza hodati po cesti, kad bih šest mjeseci bio s HDZ-om, pa šest sa SDP-om, to bi više govorilo o nama – rekao je Kosor. Vjeruje da nakon izbora zajedno s HDZ-om imaju puno veće šanse za suradnju s Mostom nego SDP, nakon čega bi opet mogli formirati zajedničku vladu, ali ovaj put s promijenjenim prioritetima, s većim naglaskom na reforme i gospodarska pitanja, a s puno manje svjetonazorskih rasprava.


Mjesta u vlasti


Kako doznajemo u HDZ-u, suradnja s Hridi Drage Prgometa već je sigurna, ali je još uvijek otvorena mogućnost da se Prgomet zapravo vrati u HDZ, o čemu je nedavno govorio i Andrej Plenković.


– Hrid je zapravo Drago Prgomet i mi ćemo s njim sigurno surađivati, ali se model još mora detaljno dogovoriti, kaže naš sugovornik iz HDZ-a. Još se pregovara i s Milanom Kujundžićem, a postoje određene šanse da u jednoj izbornoj jedinici HDZ izađe na izbore i s Hrastom Ladislava Ilčića. Od dogovora s Konzervativcima Ruže Tomašić prema riječima naših sugovornika najvjerojatnije neće biti ništa.


Na novinarsko pitanje jesu li HDZ i partneri možda već razgovarali o mjestima u izvršnoj vlasti, odnosno je li se konkretno govorilo o tome da HSLS dobije mjesto u Vladi, Kosor je odgovorio da se zna da HSLS ima svoje kandidate, ali da neće ni sada, kao što to nisu činili prije šest mjeseci, postavljati uvjet da moraju imati člana u Vladi.