Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Želi nastaviti dalje

Plenković na Vladi: Svi zajedno moramo uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja postigne nagodba

snimio Denis Lovrović
snimio Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2018. u 9:05 2018-05-16T09:05:00+02:00

Istaknuo je da je, gledajući proces restrukturiranja koncerna, Hrvatska kao mala država u izrazito kratkom roku stvorila pravni okvir koji je dovoljno dobar da se nije morala angažirati niti jedna kuna iz državnog proračuna te da nije došlo do nacionalizacije, čime bi se zasigurno povećao javni dug, koji je sada u trendu smanjivanja.

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u srijedu je poručio da u ovome trenutku svi zajedno, prije svega izvanredna uprava i svi dionici procesa restrukturiranja Agrokora, moraju uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja, kako je predviđeno zakonom o izvanrednoj upravi, postigne nagodba i omogući funkcioniranje kompanije u budućnosti.

Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na ostavku koju je u ponedjeljak podnijela potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, premijer Plenković kazao da ju je prihvatio "s obzirom na zbivanja koja se odnose na proces restrukturiranja u Agrokoru i određene pojedinosti koje su iz današnje optike, s obzirom na vrijeme, mogle biti napravljene na obazriviji i transparentniji način, kako ne bi ugrozio, po mom dubokom uvjerenju u cjelini gledano, izrazito uspješan proces sprečavanja gospodarske i financijske krize u Hrvatskoj".

Podsjetio je da prije godinu dana prijetio stečaj Agrokora i kompanija u njegovom sastavu, za povezana društva i dobavljače, a sve to odrazilo bi se i na maloprodajni lanac, na radna mjesta, na turističku sezonu i uopće stabilnost hrvatske ekonomije.

Istaknuo je da je, gledajući proces restrukturiranja koncerna, Hrvatska kao mala država u izrazito kratkom roku stvorila pravni okvir koji je dovoljno dobar da se nije morala angažirati niti jedna kuna iz državnog proračuna te da nije došlo do nacionalizacije, čime bi se zasigurno povećao javni dug, koji je sada u trendu smanjivanja.

"Sada, u ovome trenutku moramo svi zajedno, a osobito mislim na izvanrednu upravu i na sve dionike toga procesa, uložiti dodatni napor da se do 10. srpnja kako je predviđeno zakonom o izvanrednoj upravi, postigne nagodba i omogući funkcioniranje kompanije u budućnosti, svih koji su s njom povezani, a ono što je nama najvažnije, da se osigura njihova ekonomska budućnost", izjavio je Plenković.

Kujundžić o novom ministru gospodarstva: Sljedeći tjedan ime će biti vani

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da bi sljedećeg tjedna trebao biti poznat novi ministar gospodarstva, a trenutno se između više imena analizira tko bi bio najbolji za tu funkciju.

"Razgovara se, spominje se više imena, analizira se tko bi bio najkompetentniji i sljedeći tjedan ime će biti vani”, rekao je Kujundžić uoči sjednice Vlade novinarima koji su ga pitali zna li se novi ministar i bi li to mogao biti sadašnji ministar okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Za aferu, zbog koje je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela ostavku, Kujundžić je rekao da ne treba ishitreno davati ocjene jer "samo površni ljudi koji iza sebe nemaju kompetenciju i ne poznaju dubinu stvari olako postavljaju dijagnoze".

Zaključio je da je važno da Hrvatska ostane mirna, da ne ulazi u stanja koje donose štetu državi i naciji, a potrebno je istražiti i sankcionirati sve što nije bilo u skladu sa zakonom.

Upitan je li trenutak da premijer napravi rekonstrukciju vlade, Kujundžić je kazao da to treba pitati premijera.

Nije htio ocijeniti kako njegove kolege rade svoje posao, upitavši tko je on da sudi drugima. Za svoje ministarstvo rekao da radi ono što treba, a to je čuvati sustav stabilnim i popravljati ga u granicama mogućega.

Podsjetio je da je Ustavni sud prošloga tjedna kazao da je zakon o izvanrednoj upravi u skladu s Ustavom te da bi nedjelovanje Vlade u takvim okolnostima bilo neustavno.

"Dakle, učinili smo ono što smo u takvim izvanrednim okolnostima mogli s najboljom namjerom, da učinimo dobro za hrvatsko gospodarstvo i na tom tragu ćemo nastaviti naš angažman. Sličnu ambiciju imaju i članovi privremenog vjerovničkog vijeća s kojima smo razgovarali jučer. Podršku okončanju ovoga procesa daje u cijelosti i parlamentarna većina, a na nama je da pomognemo izvanrednoj upravi da se taj proces odvije do kraja u najboljem redu", istaknuo je Plenković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu