Premijer ne krije zadovoljstvo

Plenković kaže da je uspješno izdavanje obveznica izraz povjerenja u politiku vlade

Hina

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

Snimio Darko JELINEK / Nl arhiva

»Mislim da je to izdavanje obveznica po do sada najboljim uvjetima u posljednjih nekoliko godina, što je još jedna poruka da institucionalni investitori, banke, osiguravajuća društva i mirovinki fondovi, a riječ je u cjelosti o domaćim investitorima jako dobro gledaju na politiku koju vodimo u pogledu javnih financija, proračuna, rasta BDP-a, smanjenja nezaposlensti, rasta industrijske proizvodnje, rasta trgovine, pozitivnim porukama kreditnih agencija«, rekao je Plenković



VALLETTA Hrvatski premijer Andrej Plenković komentirao je u petak uspješno izdavanje obveznica na domaćem tržištu u ukupnom iznosu od 8,5 milijarda kuna, uz iznimno povoljne uvjete financiranja, ističući da je riječ o poruci povjerenja institucionalnih investitora u politiku njegove vlade.


»Mislim da je to izdavanje obveznica po do sada najboljim uvjetima u posljednjih nekoliko godina, što je još jedna poruka da institucionalni investitori, banke, osiguravajuća društva i mirovinki fondovi, a riječ je u cjelosti o domaćim investitorima jako dobro gledaju na politiku koju vodimo u pogledu javnih financija, proračuna, rasta BDP-a, smanjenja nezaposlensti, rasta industrijske proizvodnje, rasta trgovine, pozitivnim porukama kreditnih agencija«, rekao je Plenković.


 Ministarstvo financija realiziralo je u petak na domaćem tržištu kapitala dva izdanja obveznica u ukupnom iznosu od 8,5 milijarda kuna, uz iznimno povoljne uvjete financiranja što se zahvaljuje dva i pol puta većoj potražnji u odnosu na iznos izdanja.




 Izdane su obveznica dospijeća 2022. u nominalnom iznosu od 3 milijarde kuna uz kamatnu stopu od 2,25 posto te obveznica dospijeća 2028. u nominalnom iznosu od 5,5 milijarda kuna uz kamatnu stopu od 2,875 posto.


Prikupljena sredstva bit će upotrijebljena za refinanciranje državne obveznice u nominalnom iznosu 5,5 milijarda kuna dospijeća 8. veljače 2017., te financiranje općih potreba državnog proračuna. Plenković je najavio da će vlada krenuti s novim programom zapošljavanja od 1. ožujka.

 »Hrvatskoj treba posla, moramo se time pozabaviti kao jednom od naših zadaća. Već od 1. ožujka idemo s novim programom i mislim da će na taj način doći u prvi plan ono što je bitno za Hrvatsku, a to je zaposlenost i kvalitetniji standard naših ljudi«, rekao je premijer.