HDZ-ov zastupnik o prošlotjednim kritikama

Plenković: Nisam mogao govoriti da je sve briljantno, kad nije

Dražen Ciglenečki

Zar nisu smijenjeni državni tajnici i ravnatelji koji su bili uključeni u predpristupne aktivnosti? Zar nije preko noći napravljena nova podjela statitsičkih regija? Zar nije istina da  ova Vlada nije izdvojila niti kune za informiranje o EU



ZAGREB  Andrej Plenković je u četvrtak navečer bio na tribini u Berlinu na kojoj je sudjelovao i predsjednik Bundestaga Norbert Lammert, a u berlinskoj zračnoj luci doznao je da je njegov istup od prije deset dana jučer snažno odjeknuo u Hrvatskoj.


– Razgovarao sam s Lammertom i predsjednikom odbora Bundestaga za europske poslove Guntherom Krichbaumom koji su proteklih dana imali rezerve prema Hrvatskoj. Nastojao sam ih uvjeriti da će Hrvatska ispuniti sve zadaće prije 1. srpnja 2013., a sad me se optužuje za nekakvu zavjeru protiv Hrvatske, požalio nam se Plenković.


On je predsjednik Zajedničkog odbora Sabora i Europskog parlamenta i smatra da je na zadnjoj sjednici tog tijela govorio vrlo konstruktivno i afirmativno za Hrvatsku.




– Bilo je, doduše, problema u vezi s tom sjednicom. Niti jedan od sedam zastupnika SDP-a koji su člani tog Odbora nije bio prisutan, premda sam predsjednika njihovog Kluba u Saboru pismom zamolio da barem netko dođe. Svi su bili u Saboru na glasovanju o novom predsjedniku Josipu Leki. Otkad postoji Zajednički odbor, nikad se nije dogodilo da na sjednici nije bilo niti jednog zastupnika hrvatske vladajuće stranke. Spomenut ću i da sam na sjednicu pozvao ministricu Vesnu Pusić, no ona je poslala svojeg pomoćnika Hrvoja Marušića.


No, ja sam govorio samo činjenice. Zar nisu smijenjeni državni tajnici i ravnatelji koji su bili uključeni u predpristupne aktivnosti? Zar nije preko noći napravljena nova podjela statitsičkih regija? Zar nije istina da  ova Vlada nije izdvojila niti kune za informiranje o EU, kao da to više nije potrebno? Pa nisam mogao govoriti da je sve briljantno, kad nije. Ne bi bilo normalno da sam drugačije govorio, poručuje Plenković.


HDZ-ov zastupnik tvrdi da njegova rasprava u Bruxellesu nije odudarala od tona govora uobičajenih za Zajednički odbor.


– Da sam tada rekao nešto dramatično, pa valjda bi netko od stotinjak prisutnih ljudi odmah reagirao. Mislim da su u SDP-u previše osjetljivi na kritike, ne smiju biti tako tankoćutni. Osim toga, ja sam bio kritizirao Europsku komisiju jer nam nije financijski pomogla u prevođenju pravne stečevine EU, zbog čega taj posao kasni, zaključuje Planković.