EU projekt Carewell

Pametni telefoni nadzirat će stanje kroničnih bolesnika

Ljerka Bratonja Martinović

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Liječnici će uz pomoć mobilnih aplikacija pratiti stanje kroničnih bolesti, ali i dnevnu aktivnost pacijenta, depresiju kod starijih osoba, te kvalitetu skrbi i njege. Europski projekt je vrijedan  4,1 milijun eura



ZAGREB  Oko stotinu pacijenata i šest timova primarne zdravstvene zaštite na području Zagreba sudjelovat će u hrvatskom pilot-projektu koji se provodi u okviru EU projekta Carewell, namijenjenog podizanju kvalitete zdravstvene skrbi o kroničnim bolesnicima starijim od 65 godina.


Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 4,1 milijun eura koji se realizira u šest regija u pet europskih država, a temelji se na primjeni informacijske tehnologije u zdravstvenoj skrbi o starijim pacijentima.


Projekt predstavljen jučer u Ericsson Nikoli Tesli, hrvatskom partneru, upravo ulazi u fazu terenskog rada u trajanju od 18 mjeseci, tijekom koje će se ustanoviti trajna rješenja primjenjiva u čitavoj zemlji.


Liječnički timovi




Medicinski timovi u kojima će biti liječnik i patronažna sestra pratit će stanje kroničnih pacijenata starijih od 65 godina primjenom Ericsson Mobile Health rješenja u njihovom domu. Svaki će tim biti opremljen kompletom uređaja za praćenje vitalnih parametara pacijenta, EKG-om, spirometrom, tlakomjerom i  pulsnim oksimetrom, i to uz pomoć bežičnih komunikacijskih tehnologija koje je, zajedno s digitalnim edukacijskim materijalima, donirala kompanija Ericsson Nikola Tesla.


Liječnički timovi imat će pametne telefone ili tablete s aplikacijama koje sadrže podatke o stanju pacijenta, a pacijentima će svi rezultati mjerenja biti odmah dostupni na aplikaciji koju će otvarati kod kuće, na svom televizoru.


Uz to će dobiti edukacijski materijal s 3D animacijama na temu dijabetesa, plućnih bolesti i bolesti krvožilnog sustava, uključujući informacije o pravilnoj prehrani i tjelovježbi. U projekt su uključeni pacijenti s najmanje dvije kronične nezarazne bolesti, od kojih je jedna KOPB, dijabetes ili kronično zatajenje srca.



Uz Ericsson Nikolu Teslu, partneri u projektu su Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Hrvatsko društvo za farmakoekonomiku zdravstva (HDFEZ). Projekt je usmjeren na povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite i unaprjeđenje procesa izvanbolničke skrbi i kvalitete života bolesnika, uz istodobno smanjenje troškova. U njemu sudjeluje ukupno osam država, a operativna faza uključuje pilot-projekte u Hrvatskoj, Italiji, Poljskoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji.



Manji troškovi liječenja


Kronične nezarazne bolesti danas su uzrok 89 posto smrti u Hrvatskoj, a više od 60 posto proračuna HZZO-a troši se na liječenje komplikacija hipertenzije, KOPB-a, astme, dijabetesa… Samo na dijabetes, upozorila je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, godišnje se potroši više od dvije milijarde kuna, što bi se dobrim praćenjem bolesti moglo bitno umanjiti.


– Zahvaljujući primjeni ICT-a, smanjit će se broj odlazaka specijalistima, hospitalizacija, troškova liječenja, a poboljšat će se kvaliteta života starijih pacijenata – ustvrdila je Prenđa Trupec.


Uz pomoć mobilnih aplikacija pratit će se stanje kroničnih bolesti, ali i dnevna aktivnost pacijenta, depresija kod starijih osoba, te kvaliteta integrirane skrbi i njege.