More primjedbi

PROBLEMATIČAN DOKUMENT Fiksni iznos za smeće jednak za stan od 30 i hotel od 2.000 kvadrata?

Bojana Mrvoš Pavić

Novi sustav prikupljanja i naplate odvoza otpada na snagu stupa 1. rujna / snimio S. DRECHSLER

Novi sustav prikupljanja i naplate odvoza otpada na snagu stupa 1. rujna / snimio S. DRECHSLER

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača upozorava da će fiskni dio plaćati i vikendaši, iako otpad stvaraju samo povremeno. Ubuduće bi, predviđa uredba, građani trebali biti i kažnjavani ukoliko »komunalci« u kanti za miješani otpad pronađu nešto što tamo ne pripada, odnosno nije sortirano



Ministarstvo zaštite okoliša i energetike bi do 15. svibnja trebalo obraditi mnogobrojne primjedbe koje su mu stigle u donedavnoj javnoj raspravi o Uredbi o komunalnom otpadu te napisati konačnu verziju te uredbe – propisa koji gradovima i općinama daje smjernice za sustav prikupljanja i naplate odvoza otpada koji na snagu stupa 1. rujna.



Korisnici spremnika će odgovarati za otpad koji se bude odlagao pored spremnika, što je također nemoguće kontrolirati pa je, upozoravaju »komunalci«, onda apsurdna i odredba uredbe koja će od njih tražiti da osiguraju spremnike koje je moguće zaključati. Ukupno, komunalna će društva spremnike za razvrstavanje posebnih vrsta otpada morati postavljati ispred svih kućanstava, ali i na javnim površinama, pa ističu da su to pretjerana ulaganja, koja će u konačnici skupo koštati – potrošače.



Razvrstavanje




Mnogobrojni građani, stručnjaci i »komunalci«, gradovi i udruženja koja su se tijekom rasprave javila s primjedbama na uredbu, ukazuju na niz problema i nedorečenosti u dokumentu, pri čemu će za Rijeku, odnosno općenito PGŽ i Istarsku županiju, najveći problem biti nedostatak sirovine za rad Centara za gospodarenje otpadom (CGO) u Marišćini i Kaštijunu. Uredba, naime, predviđa što veće razvrstavanje otpada »od vrata do vrata«, dakle u kućanstvima, na javnim površinama i u reciklažnim dvorištima, budući da Hrvatska kao članica EU-a najkasnije do 2020. godine najmanje 50 posto plastike, stakla, papira i metala mora odvajati iz miješanog komunalnog otpada.


Iz tog se razloga od komunalnih društava traži postavljanje mnogobrojnih spremnika za odvajanje, dok istovremeno CGO-ovima sav taj materijal treba za rad. Drugim riječima, ne budu li Marišćina i Kaštijun imali dovoljno sirovine – nerazvrstanog otpada, njihov će »prazan hod« u radu skupo koštati, što će se odraziti na povećanje računa potrošačima, no isto će se dogoditi i ako, dvosjekli je mač, PGŽ i Istarska županija, odnosno njihovi gradovi i općine, ne budu imali dovoljno razvrstanog otpada. U tom će slučaju penale i opet plaćati građani i gospodarstvo kroz skuplje račune. Upravo je to razlog zbog kojeg je bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović inzistirao na smanjenju kapaciteta preostalih 11 CGO-ova po Hrvatskoj, koji se trebaju graditi, a koji su isplanirani prije više od deset godina. Riječka Čistoća u javnoj je raspravi ukazala i na to da će ulaganja u opremu za odvojeno prikupljanje otpada, koji će zatim zajedno s miješanim otpadom morati odaziti u Marišćinu i Kaštijun, biti potpuno nelogična i neopravdana.


Uredba o komunalnom otpadu, također, ne predviđa dovoljno motivacije za građane koji bi otpad ubuduće trebali sortirati u puno većoj mjeri nego sada, čak dvostruko više ako želimo zadovoljiti EU i ne plaćati skupe penale.


Odvoz otpada naplaćivat će se ovisno o volumenu kante za nesortirani miješani otpad, koji će pak svako kućanstvo »zakupljivati« ovisno o broju svojih članova. U »članove«, međutim, ulaze i kućni ljubimci, no ne navodi se jesu li to samo psi i mačke ili i ostali, na račun čega je u javnoj raspravi stiglo puno primjedbi, pa tako i primjedba da će se povećati broj napuštenih životinja.


Otvorena pitanja


Ostaje otvoreno i pitanje naplate volumena kante poslovnim korisnicima koji nemaju »članove«, ali imaju zaposlenike. To znači da će trgovina u prizemlju neke zgrade plaćati istu cijenu zakupa kante kao i umirovljenik koji živi sam u stanu iznad, a koriste istu kantu za otpad. Osim toga, jednako će plaćati tročlano kućanstvo koje otpad sortira, i ono koje to ne čini, a ubuduće bi, predviđa uredba, građani trebali biti i kažnjavani ukoliko »komunalci« u kanti za miješani otpad pronađu nešto što tamo ne pripada, odnosno nije sortirano. Tko će i na koji način kontrolirati i paziti da se to ne dogodi, nemoguće je organizirati, te je izazvalo brojne primjedbe udruga za zaštitu potrošača i drugih sudionika javne rasprave.


Primjedbe je izazvala i odredba koja kaže kako će fiksni dio računa za odvoz otpada jednako plaćati svi potrošači, dakle isti će iznos biti naplaćivan stanu od 30 četvornih metara, i hotelu od 2.000 kvadrata. Hrvatska udruga za zaštitu potrošača upozorava kako će fiksni dio plaćati i vikendaši, iako otpad stvaraju samo povremeno, dok je općenito, napominju u udruzi, neopravdano naplaćivati pražnjenje svih kanti za miješani otpad, i kad su pune i kad su – prazne, odnosno više otpada sortirano u posebne spremnike. Podsjećaju da je Visoki upravni sud prošle godine za naplatu odvoza otpada u Zagrebu presudio da se odvoz ne smije naplaćivati prema zaduženom volumenu kante, već prema stvarno odvezenom otpadu. Kako je tijekom javne rasprave upozorila i bivša pomoćnica ministra zaštite okoliša Lidija Runko Luttenberger, volumen spremnika i fiksni broj njihovog pražnjenja nije stvarna količina otpada koja se potrošačima smije naplaćivati, a koju predviđa važeći Zakon o gospodarenju otpadom.