Karijera zapečaćena Agrokorom

PRIČA O MARTINI DALIĆ Dvaput je bila ministrica. Uspjela je skupiti jedva pola mandata

Jasmin Klarić

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

Foto Sanjin Strukić / PIXSELL

»Cilj Ministarstva gospodarstva je podići Hrvatsku za 10 mjesta na listi Doing Business u sljedećih godinu do godinu i pol«, kazala je Dalić u listopadu 2016. godine. Nakon godinu dana, u listopadu 2017. godine Hrvatska se na listi Doing Business pomakla za osam mjesta. Ali, unatrag...



ZAGREB Dva puta je ulazila u HDZ i dva puta bila ministrica u Vladi Republike Hrvatske. Međutim, Martina Dalić jedva je u ta dva navrata uspjela skupiti nešto više od pola punog mandata. Prvi put zato što je u Vladu Jadranke Kosor ušla u njenoj posljednjoj godini, krajem 2010., a HDZ je potom na izborima izgubio vlast, a drugi put, jučer, jer je dala ostavku nakon afere s curenjem mailova o pisanju lex Agrokor i kasnije dobre zarade uključenih u taj proces.


»Ne bih radila ovaj posao da se bojim smjene ili neuspjeha. Smatram da kao član Vlade trebam raditi na rješavanju problema, a ne trošiti vrijeme na brigu o poziciji«, kazala je u razgovoru za naš list u siječnju prošle godine. »Rješavanje problema«, kad je Agrokor u pitanju, ipak ju je naposljetku koštalo – pozicije.


Izgradnja države 


Martina Dalić rođena je 1967. godine u Velikoj Gorici. Završila je zagrebački MIOC, elitnu srednju školu, a zatim i magistrirala na Ekonomskom fakultetu. U upravljačkoj državnoj strukutri počela je raditi već sa 28 godina, kad je s fakulteta prešla u Ministarstvo financija. Kasnije je kazivala da je taj prijelaz u državnu upravu napravila jer je shvatila da se u izgradnji države, koju smo svi toliko željeli, može puno direktnije sudjelovati. Kad je ministar postao Borislav Škegro, postala je njegovom pomoćnicom za makroekonomske analize i prognoze, a u pripremi za uvođenje PDV-a 1998. godine, vodila je Povjerenstvo za praćenje kretanja cijena i dolazila na posao i u visokoj trudnoći.





Objavljujućii svoje povlačenje iz Vlade, Dalić je jučer kazala i kako je slom Agrokora bio »slom specifičnog oblika dogovorne ekonomije koji je Hrvatsku dugo držao u čeličnom zagrljaju nelikvidnosti i neprihvatljive ovisnosti malih o velikom«.


Kako je Agrokor bio megafirma i 2011. godine, pitali smo tadašnju premijerku Jadranku Kosor je li joj tadašnja ministrica financija spominjala »čelični zagrljaj nelikvidnosti« i firmu Ivice Todorića. »Tad mi ona na to nije skrenula pažnju, iako je to bilo u resoru ministrice financija«, kaže Kosor, koja ističe da su, ipak, plaćanja Agrokora prema državi tada bila uredna. No, da su i tad bili svjesni problema s nelikvidnošću, pokazuje i program gospodarskog oporavaka. Kako kaže bivša premijerka, u njemu su planirali skraćenje rokova plaćanja.



Kad je došlo do promjene vlasti 2000. godine, brzo je našla posao u Privrednoj banci Zagreb, kao glavna ekonomistica. Na javne dužnosti opet dolazi povratkom HDZ-a, stranke u koju i dalje nije bila učlanjena. Od 2004. do 2005. godine bila je zamjenica guvernera u Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj te predsjednica NO HBOR-a.


Od 2005. godine pa sve do 2012. dio je tima za pregovore za pristupanje Hrvatske u EU. Bila je zamjenica glavnog pregovarača i pregovarač za carinu, poreze, proračunske i financijske odredbe i financijsku kontrolu.


Prekipjelo joj 


U međuvremenu, 2007. godine, zajedno s današnjom ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić, ulazi u HDZ. Godinu kasnije postaje i predsjednicom uprave zagrebačke Partner banke. U najvišu politiku je ipak lansira Jadranka Kosor, koja ju krajem 2010. godine, u posljednjoj godini mandata Vlade koju je preuzela naglim odlaskom Ive Sanadera, predlaže za ministricu financija. I Dalić i Kosor i danas će spomenuti kako je ta, 2011. godina, iako krizna, odrađena bez rebalansa proračuna. »Činjenica je da smo dobro surađivale«, kazala je za naš list jučer Kosor. Bivša premijerka kaže kako je Dalić tada imala ovlasti u okviru ministarstva financija, ali kako su i na svim bitnijim pitanjima iz tog resora surađivale. »Ja sam kao premijerka kontrolirala sve procese, što su mi mnogi tad zamjerali«, ističe Kosor. Bivša premijerka je, kaže, od početka mandata sadašnje Vlade isticala kako su financije područje Martine Dalić. »Isticala sam i kako je mjesto potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva – preveliki zalogaj«, kaže Kosor.


No, prije tog mjesta, Dalić je otišla u oporbu i jedno vrijeme funkcionirala kao jedna od bitnijih saborskih zastupnica zadužena za pitanja ekonomije u HDZ-u Tomislava Karamarka. Dok joj, u rujnu 2014. godine, nije prekipjelo.


Proročanske riječi 


»HDZ nema dovoljno snage niti odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću. U ekonomskom timu HDZ-a nema koordinacije, nema vodstva, nema jasnog smjera i konkretnog bavljenja stvarnim uzrocima ove dugotrajne krize. Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema«, kazala je Dalić i napustila i Sabor i stranku. Njene tadašnje riječi brzo su se pokazale proročanskima, jer je Vlada u kojoj je sudjelovao Karamarkov HDZ »preživjela« tek pola godine.


Na izborima 2015. godine čak je donirala stranku Pametno (s 4.000 kuna) kao, kako je rekla, izraz protesta zbog tadašnjeg političkog okruženja i podrške ekipi koja je hrabro izašla s ekonomskim temama.


U međuvremenu se zaposlila kao savjetnica u MMF-u, na radno mjesto na kojem je, kako je kazala za naš list početkom prošle godine, imala pet i pol puta veću plaću od ministarske.


A onda ju je, nakon pobjede na izborima 2016. godine, na mjesto s kojeg je jučer otišla pozvao Andrej Plenković.


»Cilj Ministarstva gospodarstva je podići Hrvatsku za 10 mjesta na listi Doing Business u sljedećih godinu do godinu i pol«, kazala je u listopadu 2016. godine. Nakon godinu dana, u listopadu 2017. godine, Hrvatska se na listi Doing Business pomakla za osam mjesta. Ali, unatrag.



Dalić je bila jedna od najbogatijih osoba u Vladi. Sad već bivša ministrica ima stan u Zagrebu vrijedan 2,3 milijuna kuna (140 kvadrata, s garažom). Njen suprug u Petrčanima kod Zadra ima još vredniju kuću, 240 kvadrata »teških« 3,5 milijuna kuna, te dva zemljišta vrijedna 800 tisuća kuna. Na štednoj knjižici Martina Dalić je u vrijeme predaje imovinske kartice imala 445.000 kuna, više od 70.000 eura i 162 tisuće dolara. Vozi »nissan juke« iz 2012. godine, a primala je plaću od 17.000 kuna netto. Ima i dva kredita – jedan je od 200 tisuća eura (rata od 1.500 eura mjesečno), a drugi 46.000 eura (rata nešto podnošljivijih 244 eura)



Povratak u HDZ 


Krajem 2016., pak, Dalić se vratila u HDZ.


Od početka mandata pratila ju je sjena činjenice da joj je suprug Niko Dalić član uprave Ine, no sve to bila je kamilica u odnosu na otkriće o tome da je bivša firma izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka dobila milijunski posao u savjetovanju o restrukturiranju – Agrokora. Oporba je zbog toga u Saboru tražila smjenu Martine Dalić, a Plenković se žalio da im samo troše vrijeme i energiju. Štoviše, Vlada se sprdala s oporbenim zahtjevom, pišući kako nisu dobro naveli čak ni funkciju Martine Dalić u Vladi.


Prije samo mjesec dana, Sabor je glasao protiv njenog opoziva zbog Agrokora.


Jučer je, zbog javnog pritiska, ali i pritiska koalicijskih partnera koji su za nju glasali u travnju, dala ostavku.


»Prije svake odluke dobro promislim, a ono što izaberem – s tim živim. Nitko me ni na što ne sili«, kazala je Martina Dalić u veljači u intervjuu za Gloriju.