Povučen prijedlog

PREDSJEDNIŠTVO SDP-a Pao Fabijanićev statut, novi pišu Bernardić i Bauk; Komadina: Eriku treba zahvaliti

Tihana Tomičić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Kako se saznaje, na samoj sjednici Fabijanić je praktički ostao usamljen, a Arsen Bauk, koji je inače uvijek sudjelovao u pisanju statuta, nije krio da je ogorčen što je bio isključen iz sadašnjeg nacrta



ZAGREB – Tekst prijedloga nacrta novog statuta SDP-a, koji je bio vrhu stranke predstavio predsjednik Glavnog odbora Erik Fabijanić, neće  biti na Glavnom odboru. Praktički, povučen je, sljedeći tjedan će se utvrditi novi, a sve primjedbe i prijedlozi slat će se direktno Davoru Bernardiću i Arsenu Bauku.


Dio »Fabijanićevih« prijedloga uzet će se u obzir, ali praktički piše se novi tekst. A predlagač će sada biti – Predsjedništvo. 


Tako će Glavni odbor na sjednici samo dogovoriti nastavak javne rasprave o statutu, te dogovoriti sazivanje konvencije na kojoj će taj statut biti usvojen, a to će biti ili 16. prosinca ili 20. siječnja. 




Fabijanićev prijedlog izazvao je konsternaciju u cijelom Predsjedništvu i nije bilo druge nego da ga Bernardić povuče i sam preuzme kontrolu nad pisanjem tog dokumenta, ključnog za stranačku demokraciju u SDP-u. Kako se saznaje, na samoj sjednici Fabijanić je praktički ostao usamljen, a Arsen Bauk, koji je inače uvijek sudjelovao u pisanju statuta, nije krio da je ogorčen što je bio isključen iz sadašnjeg nacrta. 


– Ne postoji nikakav tekst, rekao je, a upitan je li mu bliska ideja iz nacrta prijedloga statuta da bi se za predsjednika stranke mogli kandidirati samo oni s minimalno osam godina članstva u SDP-u i četiri godine obnašanja neke od stranačkih funkcija, što su uvjeti i za kandidaturu za člana Predsjedništva, Bauk odgovara. “Ta ideja mi je daleka kao Neptun od Sunca”.


Nakon sjednice izjave je davao potpredsjednik Zlatko Komadina, koji je relativizirao ovu situaciju:


– Ovo je ionako bio samo radni tekst, on svakako ide na javnu raspravu u stranku još najmanje mjesec dana, ovo je samo jedna faza rasprave, a konačni prijedlog dat će Predsjedništvo, rekao je. No, ipak je donekle i stao u obranu Fabijanića: »Pa naravno da moraju postojati kriteriji, pa naravno da netko tko želi biti predsjednik stranke ne može biti »kupljen« na tržnici kod veletrgovaca«, rekao je.


Zlatko Komadina za naš je list rekao i ovo:- Eriku treba zahvaliti što je uopće nešto pisao i napisao, za razliku od onih koji samo vide negativnosti i samo vide sebe u svemu. Treba sjesti i napisati tako važan dokument. Tekst u cjelini ide dalje na javnu raspravu, a ovo je ionako bio tek nacrt. Objasnio je i kako nema ništa čudno da radna skupina za izradu statuta nije do sjednice imala tekst statuta: “Pisala ga je uža, tročlana grupa, i to je i normalno”, rekao je.