Nika Pinter

PRALJKOVA ODVJETNICA ‘Ne znam koji je otrov uzeo. Ali sigurna sam da ga se nije moglo spasiti’

Hina

No, ističe da general Hrvatske vojske i HVO-a »nikada ništa nije radio na pola«. »Ako je odlučio nešto učiniti, onda je to i učinio«, kaže Pinter.



Odvjetnica Slobodana Praljka izjavila je u četvrtak kako ne zna čime se otrovao njezin klijent koji je u srijedu izvršio samoubojstvo na Haškom sudu saznavši da je osuđen na 20 godina zatvora.


»Ne znam koji je otrov uzeo, ali sigurno nije uzeo nešto da bi ga se moglo spasiti«, rekla je u razgovoru za Hinu na letu iz Nizozemske za Hrvatsku Nika Pinter.


Praljak se u srijedu ubio na javnom izricanju pravomoćne presude kojom je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima u hrvatsko-bošnjačkom ratu 1993.-94.




Visoke kazne zatvora potvrđene su i ostalim političkim i vojnim čelnicima bosanskohercegovačkih Hrvata zbog zločina počinjenih u sklopu udruženog zločinačkog pothvata, u kojem je sudjelovao i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.


Praljak je nekoliko sati poslije ispijanja otrova preminuo u bolnici, a nizozemske vlasti pokrenule su istragu, objavio je Haški sud.


Pinter je potvrdila da je kontaktirala s istražiteljima, ali kaže da ne zna ništa o tome koju je supstancu Praljak uzeo i kako ju je uspio unijeti u sudnicu.No, ističe da general Hrvatske vojske i HVO-a »nikada ništa nije radio na pola«. »Ako je odlučio nešto učiniti, onda je to i učinio«, kaže Pinter.

Opisujući dramatične trenutke u sudnici, rekla je da nije vidjela kako Praljak uzima otrov jer mu je bila okrenuta leđima. Da se događa nešto izvanredno isprva je shvatila po reakcijama drugih optuženika, a nešto kasnije po lošem stanju njezina branjenika.


Pinter također nije mogla procijeniti je li medicinska pomoć stigla na vrijeme, budući da je nakon incidenta morala napustiti sudnicu.


»Ne znam kada je došla hitna pomoć, ali me je tajništvo suda obavijestilo da su oko njega bili liječnici i pomagali su mu. Dolazak hitne pomoći ne bi ništa promijenio«, istaknula je Pinter.


Ona kaže da njezinog klijenta »nitko nije ubio, nego si je sam presudio« jer je častan čovjek koji nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca.


»Njega nitko nije ubio, on se sam ubio. Ja jesam tužna, ali njegov čin poštujem i razumijem«, rekla je Pinter.


Dodala je da u njihovim razgovorima uoči presude Praljak nije ničim dao naslutiti da će izvršiti samoubojstvo, ali je znala da će potvrdu presude i kazne zatvora od 20 godina teško primiti.


»Nije mi palo na pamet da bi mogao nešto takvo učiniti. Iako, ja to potpuno razumijem, jer je on častan čovjek i ne bi mogao živjeti s presudom ratnog zločinca i da iz sudnice izlazi s lisicama«, istaknula je Pinter.