Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. listopada 2018.
Prvi put u povijesti

POSLJEDNJA ANKETA DONIJELA SENZACIJU Živi zid prestigao SDP u Rijeci i Istri

Ivan Vilibor Sinčić / Snimio Sergej DRECHSLER
Ivan Vilibor Sinčić / Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 30. prosinac 2017. u 13:17 2017-12-30T13:17:33+01:00

Podaci ankete nisu reprezentativni, a jedino egzaktno su bili izbori prije šest mjeseci, na kojima sam osobno dobio 52 posto glasova, ističe Zlatko Komadina

RIJEKA    Osim što je Crobarometrova anketa koju je objavila Nova TV pokazala velik pad podrške SDP-u na nacionalnoj razini, gdje je na 18,9 posto, podaci koje je naš list dobio po izbornim jedinicama pokazuju da je SDP u toj anketi više nego drastično pao čak i u Rijeci i Istri, odnosno u 8. izbornoj jedinici.

Prvi put u povijesti neka stranka je stigla SDP – to je Živi zid koji je u prosincu 2017. u 8. jedinici dobio podršku 20 posto anketiranih građana, dok je SDP na 19 posto, dakle svega 0,1 posto više nego na državnoj razini.

Vode »ostali«

Ne treba objašnjavati da su Rijeka i 8. jedinica baza i uporište SDP-a otkako je svijeta i vijeka, a sada se pokazalo da je razočaranje građana radom socijaldemokrata zahvatilo čak i ovu regiju.
Treba napomenuti da je riječ o istraživanju koje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 977 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Dakle, ona nije rađena za 8. jedinicu, nego su njeni podaci analizirani po jedinicama, napominju na televiziji koja ju je objavila.
Nije samo SDP kao velika stranka pao – HDZ je na 11 posto, Most je na 6 posto, a neodlučnih je 11 posto. Prema ovoj anketi, najviše glasova osvaja kategorija »ostali« – sa 33 posto, što se očito velikim dijelom odnosi na birače IDS-a u Istri, ali kako se ova anketa radi na nacionalnoj razini, onda je IDS kao stranka koja u Hrvatskoj osvaja manje od 5 posto svrstana u kategoriju »ostalih stranaka«.

Kad se ovi rezultati usporede s prethodnim godinama, studenim 2015. i studenim 2016. godine, vidi se rast kategorije »ostalih stranaka« – prije dvije godine »ostali« su bili na 21 posto, a godinu kasnije na 22 posto, dok su sada na 33 posto. To znači da SDP-u glasove nije ukrao samo Živi zid, koji generalno raste na svim razinama, nego očito i IDS, a to je uostalom bilo vidljivo već i na izborima prethodnih godina gdje je IDS išao samostalno, te zamalo dobio četiri mjesta u Saboru, dakle više od svog uobičajenog prosjeka.

Usporedbe radi, 2015. godine SDP je u 8. jedinici imao podršku 37 posto birača, HDZ je bio na 13 posto, Živi zid na osam posto, a tada je u naponu snage bio Most sa 17 posto.

Godine 2016. SDP je i dalje bio na solidnih 32,8 posto, HDZ je s Andrejem Plenkovićem bio porastao na 18,9 posto, Most je bio treći sa 12,1 posto, dok je Živi zid bio na 7,1 posto.

Da je ta anketa bila vjerodostojna, pokazuje i tadašnji rezultat izbora kad je Živi zid bio dobio jednog zastupnika u 8. jedinici – Marina Škibolu, a Most čak dva, te je i HDZ zabilježio bolji rezultat nego ranije.

Što se Živog zida tiče, Škibola je u međuvremenu napustio stranku i zapravo praktički se i ne zna tko tu stranku vodi u Rijeci i PGŽ-u, ali to nije prepreka da ta stranka u ovom trenutku u 8. jedinici ne dobije veće povjerenje birača nego SDP. Naravno, ako su podaci dovoljno reprezentativni.

Različita viđenja

Potpredsjednik stranke i šef županijskog SDP-a Zlatko Komadina dovodi u pitanje reprezentativnost ankete i kaže da se ne želi osvrtati na nešto tako paušalno.

– Ja tu anketu nisam osobno vidio, i trebao bih komentirati ono što sada samo čujem. Da bi anketa bila reprezentativna, mora obuhvatiti najmanje 600 ispitanika po jedinicama, a ovdje je sve zajedno tisuću ispitanih u cijeloj Hrvatskoj. Zato ne mislim da su podaci reprezentativni. A jedino egzaktno su bili izbori prije šest mjeseci, na kojima sam ja osobno dobio 52 posto i prošao u prvom krugu za župana, a SDP-ova lista 45 posto. To je jedino relevantno, kaže Komadina, koji ističe i da se ovi podaci odnose na samo dio PGŽ-a koji je u 8. jedinici, i na cijelu Istru, pa se opet ne mogu izvoditi nikakvi zaključci o snazi SDP-a u Primorsko-goranskoj županiji.

No, kritičari Bernardićeve politike su jasni, pa tako riječka zastupnica Ana Komparić Devčić kaže:  »Nema se tu što komentirati, razočarali smo svoje birače i oni traže alternativu«.

–  Ako se momentalno ne trgnemo, jasno je kuda ovo vodi, da ćemo potonuti do kraja – kazala nam je Ana Komparić Devčić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka