20. obljetnica raketnog napada JNA

Otkrivena spomen-ploča ispred Banskih dvora, Mesić i Marković nisu bili pozvani

Boris Pavelić

Okupili su se gotovo svi članovi ratne Vlade demokratskog jedinstva, a neki od njih, poput Dražena Budiše i Mladena Vedriša, prozborili su o sadašnjosti



ZAGREB Predsjednik ratne Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić, Miroslav Tuđman, sin predsjednika Franje Tuđmana i predsjednica Vlade Jadranka Kosor otkrili su spomen-ploču o 20. obljetnici raketnog napada zrakoplovstva JNA na Banske dvore. Taj se napad dogodio 7. listopada u trenutku kad su na sastanku bili Tuđman, predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić i predsjednik savezne vlade Ante Marković.


Prigoda je ispred Banskih dvora okupila gotovo sve članove Vlade demokratskog jedinstva, a Kosor je podsjetila da je Sabor 8. listopada 1991. usvojio povijesne dokumente, naglasivši da se njima odriče jurisdikcija svih odluka bivše države na hrvatskom teritoriju. Kosor je ustvrdila da su u 20 godina ostvareni svi ciljevi, od obrane zemlje do članstva u relevantnim međunarodnim organizacijama, a uskoro i u EU. Danas je Hrvatsku potrebno gospodarski ojačati, za što je potrebno više zajedništva, odlučnosti, snage i rada. Sve je pozvala da čuvaju ljubav prema domovini jer »domoljublje nije izašlo iz mode«. Posebno je naglasila zasluge Franje Tuđmana za nastanak hrvatske države.



Mesić i Marković nisu bili na otkrivanju spomen-ploče. Je li pozvan Markovića, nismo uspjeli provjeriti, ali pouzdano je da nije Mesić. »Ništa ne znam o otkrivanju te spomen-ploče. Nisam bio pozvan, a ne znam ni je li pozvan Ante Marković. S obzirom da nije došao, vjerojatno nije ni on. Zašto nismo pozvani, nije mi jasno«, kazao je Mesić našem listu. »Da su uspjeli ubiti Markovića, Tuđmana i mene, cijelu bi državu zahvatile turbulencije. JNA bi preuzela vlast. Raketiranje je bilo priprema za vojni udar, koji je smislio Miloševićev vrh«, prisjetio se Mesić. Izostanak poziva komentirao je ovako: »Ne vrijeđa me to. Ja, naime, biram društvo. Ali dobro je da su se ondje okupili oni koji s tim događajima nemaju veze, jer će se malo educirati. Bilo bi dobro da im netko objektivno objasni što se dogodilo«, kazao nam je Mesić.





Predsjednik Vlade demokratskog jedinstva Franjo Gregurić zahvalio je svojim kolegama iz te vlade kao časnim ljudima koji su, ne bojeći se ni za svoj život, radili odgovorno i zdušno. Sadašnjoj je vladi poručio da radi težak i odgovoran posao, »a mi vas u tome podržavamo«.


Pojedini članovi Gregurićeve vlade, iako nisu htjeli kvariti svečano i blagdansko raspoloženje, prozborili su o sadašnjosti. Dražen Budiša, tada ministar bez portfelja, kazao je »Hrvatska se čuva razvojem, a tu smo zastali«. Mladen Vedriš, u listopadu 1991. godine prvi čovjek Zagreba, koji je nešto kasnije ušao u Vladu, smatra da »Hrvatsku otrežnjenje od ideologije i rakursa razmatranja da li smo lijevo ili desno na cesti tek očekuje. To bi očekivanje bilo puno jeftinije da smo dužni 10 ili 16 milijardi eura, a ne 50 milijardi, koliko smo dužni danas«.


Postavljanje spomen-ploče inicirala je Udruga pravnika Vukovar ’91, čiji je predsjednik Zoran Šangut kazao da kroz određene inicijative, poput one o postavljanju spomen-ploče u logoru Stajićevo u Srbiji, ali i kroz ovu, žele dokazati agresiju Srbije.