Sudili mu

Osuđen za klevetu: Bujanec mora u proračun uplatiti 22.500 kuna zbog ‘Ostoje Rankovića’

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ostojić je Bujanca tužio jer ga je u svojoj emisiji Bujica 2015. godine okarakterizirao „beskrupuloznim ministrom” i nazvao ga „Ostojom Rankovićem”



RIJEKA Velimir Bujanec mora u državni proračun uplatiti 22.500 kuna, pravomoćno je presudio Županijski sud u Velikoj Gorici, u sudskom postupku u kojem je Bujanca za klevetu tužio SDP-ovac Ranko Ostojić, piše Jutarnji.


Ostojić je Bujanca tužio jer ga je u svojoj emisiji Bujica 2015. godine okarakterizirao „beskrupuloznim ministrom” i nazvao ga „Ostojom Rankovićem”. Neizravno je Ostojića prozvao odgovornim za smrt hrvatskog branitelja Darka Pajičića.


Bujanec je u uvodu emisije rekao: “Nakon laži koje je javno iznio beskrupulozni ministar Ostoja Ranković, sveta dužnost je danas u Bujici odgovoriti i demantirati”.




– Iako se okrivljenik ne bavi klasičnim novinarstvom, to ne znači da ne mora poštovati jasna pravila struke i novinarske uzuse. Svaki novinar mora se voditi načelom provjeravanja informacija te saslušanja i druge strane… Okrivljenik ništa od toga nije učinio, stoji između ostalog u obrazloženju prvostupanjske presude.


“Optuženik je privatnog tužitelja oslovljavao kao Aleksandra Rankovića u namjeri da negira njegovu nacionalnost… oslovljavajući ga imenom Ostoja Ranković aludirao je na to da je vršio funkciju na način kao što je to činio Aleksandar Ranković koji je u FNRJ kao ministar unutarnjih poslova provodio masovna uhićenja, zbog čega je omražen u RH.”, dodaje se u obrazloženju.


Bujanec kaznu mora platiti u roku od šest mjeseci, a ako to ne učini, prijeti mi kazna radom za opće dobro u trajanju od 90 dana ili kao konačna kazna 45 dana zatvora, piše Jutarnji.