Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Traže hitan sastanak

Osokolili se HNS-ovci: Od Plenkovića će tražiti da smijeni i Kuščevića i Žalac. 'Čine štetu'

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2019. u 21:51 2019-06-28T21:51:00+02:00

ZAGREB HNS, HDZ-ov strateški partner u Vladi, navodno će tražiti od premijera Plenkovića hitan koalicijski sastanak jer inzistira na odlasku HDZ-ova ministra uprave Lovre Kuščevića iz Vlade, ali bi mogao predložiti i širu rekonstrukciju koja bi podrazumijevala odlazak i ministra zdravstva Milana Kujundžića te ministrice Žalac.

Večernjem listu potvrđeno je to u vrhu HNS-a, a HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar zahtjev stranke o odlasku Kuščevića, doznaje se u HNS-u, iznijet će prekosutra u podne na konferenciji za novinare u Sv. Martinu na Muri, gdje se održavaju Središnji odbor i Predsjedništvo HNS-a.

HNS-ovci će tražiti da se sastanak održi odmah u ponedjeljak. U HNS-u ne ulaze u kaznenu odgovornost ministra Kuščevića kada je riječ o aferama koje se vežu uz njegovo bogaćenje, preprodaju i prenamjenu zemljišta dok je bio načelnik na Braču, ali smatraju da je već sam trebao dati ostavku zbog moralne i političke odgovornosti jer njegove afere opterećuju i čine štetu Vladi.

- Ako se pokaže da je zaista bilo kriminala u Kuščevićevu mešetarenju nekretninama, morat će odmah otići. U svakom slučaju, on iz Vlade mora otići, a idealan trenutak za rekonstrukciju Vlade je rujan kada ministrica Marija Pejčinović Burić postaje glavna tajnica Vijeća Europe.

Na Kuščeviću inzistiramo, a o široj rekonstrukciji, koju također predlažemo, odlučit će Plenković, rekao je Večernjem listu izvor iz vrha HNS-a.

U HNS-u smatraju da je ministrica Žalac treba otići iz Vlade zbog afera koje se uz nju vežu, a ministar Kujundžić zbog loših rezultata u zdravstvu. Budući da premijer Plenković ne želi da se uspjeh ministrice vanjskih poslova povezuje s rekonstrukcijom Vlade, postavlja se pitanje što će HNS učiniti odbije li Plenković njegov zahtjev za smjenu Kuščevića, odnosno je li spreman na odlazak iz Vlade.

- Polako, smatramo da će Plenković ići u rekonstrukciju, a ne bude li doista htio, najesen je moguće svašta, odgovorili su Večernjem listu u vrhu HNS-a.

Podsjetimo, Plenković je iz Vlade prije dvije godine bio izbacio Most jer je inzistirao na smjeni ministra financija Zdravka Marića. Tada je Vladu spasio bivši SDP-ovac Tomislav Saucha, a nakon lokalnih izbora 2017. HNS se raskolio i umjesto Mosta ušao u Banske dvore.

Plenković je sada u drukčijoj situaciji jer više nema “nekog drugog HNS-a” kojim bi zamijenio partnere iz HNS-a. Jedina opcija su mu “žetončići” Milana Bandića, HDZ-ova partnera u saborskoj većini.

Međutim, pokazalo se da Bandić ne kontrolira svoj Klub zastupnika jer nedavno nije dobio podršku za smjenu ministrice iz kvote HNS-a Blaženke Divjak. Osim toga, Bandićev imidž vjerojatno nije opcija za koju bi se Plenković vezao partnerstvom u Vladi. U HNS-u kažu da neće zajedno sa SDP-om glasati o opozivu Kuščevića. Ipak, pred Plenkovićem je novi izazov, piše Večernji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.