Stožeri civilne zaštite

Okončana kriza u Slavonskom Brodu: Sve cisterne povučene su s terena. Voda je dobra za piće

Hina

snimio Ivica Galović / PIXELL

snimio Ivica Galović / PIXELL

Novinari su tražili komentar tvrdnje Croduxa kako su slavonskobrodski vatrogasci protupožarnom pjenom tretirali znatno veću površinu od one koja je bila zahvaćena naftnim derivatima koji su istekli iz produktovoda 28. ožujka. "Više od 30 godina sam u ovoj službi i jako dobro znam koliko pjene treba za koju količinu tekućine. Onih 150-200 litara ne bih komentirao. Dovoljno je samo reći da se miris danima jako intenzivno osjećao", rekao je Vuleta.



SLAVONSKI BROD – Stožeri civilne zaštite grada Slavonskoga Broda i Brodsko-posavske županije održali su u utorak posljednju zajedničku sjednicu jer je desetodnevna kriza s onečišćenom vodom završena. a nadzor vode u vodoopskrbnom sustavu toga grada i šest susjednih općina vraća se u okvire redovite kontrole propisane zakonom.


S terena su povučene sve cisterne, a u srijedu će se u skladišta vratiti i svi spremnici koji su korišteni za opskrbu Brođana vodom.


Predsjednik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković rekao je kako se opskrba normalizira pa građani bez opasnosti mogu upotrebljavati vodu za piće i pripremu hrane.




“Što se tiče troškova, oni neće biti tako veliki. Veći dio će biti pokriven iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje ili Robnih zaliha. Podatci o drugom manjem dijelu troškova prikupit će se na terenu i poslati na refundaciju. Isporučeno je oko dva milijuna litara vode, što je oko 12.000 kuna”, rekao je predsjednik županijskog Stožera civilne zaštite Bošnjaković.


Kako je dodao, u petak se očekuje tehnički prijam spoja vodoopskrbnog sustava Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima.


Novinari su Bošnjakovića pitali o važnosti tog spoja s obzirom na to da je završena kriza s vodom i da se slavonskobrodsko vodocrpilište vraća u pogon.


“Ova voda iz Sikirevaca nije od viška. Slavonskobrodsko vodocrpilište isporučuje oko 280 litara u sekundi. Pred nama je ljeto, a 100 litara u sekundi iz Sikirevaca dobro će doći da ne dođe do redukcija”, rekao je Bošnjaković.


Zapovjednik gradske Javne vatrogasne postrojbe Ivan Vuleta rekao je kako se nada da Brođani više neće biti u takvoj situaciji.


Podsjetio je da je INA stožerima civilne zaštite donirala 35.000 kuna, što će podmiriti troškove goriva za cisterne koje su prošlih deset dana Brođane opskrbljivale vodom.


Novinari su od Vulete tražili da komentira tvrdnje Croduxa kako su slavonskobrodski vatrogasci protupožarnom pjenom tretirali znatno veću površinu od one koja je bila zahvaćena naftnim derivatima koji su istekli iz produktovoda 28. ožujka.


“Više od 30 godina sam u ovoj službi i jako dobro znam koliko pjene treba za koju količinu tekućine. Onih 150-200 litara ne bih komentirao. Dovoljno je samo reći da se miris danima jako intenzivno osjećao”, rekao je Vuleta.


“Da je isteklo 150-200 litara derivata, kako to tvrde iz Croduxa, miris se ne bi tako dugo i intenzivno osjećao”, istaknuo je.


U vezi s kontrolom kvalitete vode, predsjednik Stožera civilne zaštite Slavonskoga Broda Hrvoje Andrić je rekao kako se ona vraća u redovite okvire.