Informatizacija

Odzvonilo kupovanju na šalterima: Karte za putovanje vlakom konačno se mogu kupiti i preko interneta

Gabrijela Galić

HŽ konačno ulazi u 21. stoljeće / Arhiva NL

HŽ konačno ulazi u 21. stoljeće / Arhiva NL

Prodaja će ići i putem pametnih telefona, a na sedam kolodvora bit će postavljeni i »kartomati«



HŽ Putnički prijevoz (HŽPP) ulazi u 21. stoljeće. Od jučer je, naime, karte u domaćem željezničkom prometu moguće kupiti putem interneta te je ispisati ili pokazati kondukteru na pametnom telefonu. No, besplatna aplikacija za pametne telefone bit će dostupna tek za nekoliko dana. Kako nam odgovaraju u HŽPP-u, »termini puštanja u produkciju dva kanala prodaje razdvojeni su zbog poslovnih i tehničkih razloga«.


Prodaja karata putem interneta dio je integriranog sustava prodaje i rezervacije karata (ISPRO) HŽPP-a, projekta koji kasni više od godinu dana. Naime, domaći željeznički putnički prijevoznik, kojemu je još 2013. godine odobreno zaduženje za ulazak u svijet modernih tehnologija, s 21. stoljećem trebao se susresti još u kolovozu prošle godine. Kašnjenje projekta objašnjavalo se kompleksnošću »sustava kojim se uvode četiri potpuno nova kanala prodaje«, a iako se očekivalo da će projekt zaživjeti u ožujku ove godine, rok je ponovo probijen.


Tako su nove tehnologije na HŽPP počele stizati s 12, odnosno 13 mjeseci odgode. Početkom kolovoza modernizirana je prodaja karata na blagajnama, kako u domaćem prometu tako i međunarodnom. Za tu svrhu nabavljeno je 179 novih stabilnih terminala. Istodobno su i kondukteri u vlakovima zadužili 540 mobilnih terminala koji služe za prodaju i kontrolu karata. Nakon što je od jučer u funkciji internet prodaja karata, a za koji dan će to biti moguće i putem aplikacije za pametne telefone, do kraja rujna u sedam kolodvora bit će postavljeni i stabilni automati za kupnju karata. Četiri takva »kartomata« na kojima će se prijevozne karte kupovati karticama nalazit će se na Zagreb Glavnom kolodvoru, dok će po jedan biti postavljen u kolodvorima Split, Osijek, Vinkovci, Rijeka, Varaždin i Slavonski Brod. Koncem srpnja 2013. godine Vlada je HŽPP-u odobrila zaduženje u visini 43,3 milijuna kuna za uvođenje ISPRO-a, a početkom veljače iduće godine HŽPP potisao je ugovor o ISPRO-u sa zajednicom ponuditelja u kojoj su osim domaćeg KING ICT-a i slovenska tvrtka Četrta pot te njemačko poduzeće Scheidt&Bachmann. Cijeli projekt, vele u Putničkom prijevozu, u konačnici košta 38,35 milijuna kuna. Nepoznanica je još hoće li zajednica ponuditelja koja je osmislila projekt platiti odštetu HŽ Putničkom prometu zbog njegova kašnjenja. Iz domaćeg putničkog željezničkog prijevoznika poručuju kako će se »međusobna prava i obaveze regulirati nakon cjelovite isporuke projekta ISPRO sukladno ugovoru i aneksima«.