HRID u okviru platforme MOST

Održana osnivačka skupština: Prgomet osnovao političku stranku Hrvatska incijativa za dijalog

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Na skupštini su bile saborske zastupnice Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović koje su izjavile da i dalje ostaju u MOST-u, a da su došle kao članice udruge HRID

Večeras je održana osnivačka skupština kojom je udruga Drage Prgometa Hrvatska incijativa za dijalog (HRID) i službeno pretvorena u političku stranku HRID.“Želim vas izvijestiti da je osnovana politička stranka HRID koja će i dalje biti u okviru političke platforme MOST”, izjavio je kratko Prgomet i otišao bez dodatnih pojašnjenja.Na skupštini su bile i MOST-ove saborske zastupnice Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović, no obje su rekle da njihovo pojavljivanje ne znači ništa te da one i dalje ostaju u MOST-u, a da su došle kao članice udruge HRID.

“Sve ostaje isto”, kratko je prokomentirala Petrijevčanin Vuksanović dok se pokušala progurati među novinarima. Njezina kolegica Gordana Rusak ipak je zastala te kratko rekla: “Nakon ovog, moja podrška platformi Most ostaje ista”.


Petrijevčanin i Rusak su kao članice udruge Hrid na proteklim parlamentarnim izborima u Sabor ušle u prvoj izbornoj jedinici s liste Mosta, kojoj je na čelu bio Drago Prgomet.


Jedan od članova novoosnovane stranke Josip Jelić je kazao kako je Prgomet jednoglasno, na skupštini koja je okupila oko 140 sudionika, izabran za predsjednika.




Na pitanje zbog čega je sastanak tako brzo završen te je li možda bilo disonantnih tonova, Jelić je kazao kako nije bilo nikakvih disonantnih tonova te da je “rasprava bila kratka jer se samo kratko razgovaralo oko toga da Hrid ostaje na platformi Mosta”.


Drago Prgomet je sa udrugom Hrid sudjelovao na proteklim parlamentarnim izborima u sklopu platforme Most nezavisnih lista, no sada ta udruga svoj rad nastavlja kao politička stranka.


Inače, voditeljica Mostova pregovaračkog tima za obrazovanje i znanost Gordana Rusak izjavila je nakon pregovora s HDZ-om kako su dvije strane suglasne da su desetljećima rađene greške u tom sustavu, te da je nužno okrenuti novu stranicu i dati dignitet obrazovanju i znanosti.


 ”To je područje u kojem se svi slažemo da smo griješili proteklih desetljeća i u ovom trenutku nema druge nego okrenuti novu stranicu, krenuti ispočetka i zbilja dati dignitet znanosti i obrazovanju koje ono zaslužuje. Ne samo vratiti dignitet, nego i kroz to potaknuti privredu”, kazala je Rusak novinarima. 


 Izrazila je zadovoljstvo pregovorima s HDZ-om i njegovom Domoljubnom koalicijom, a zadovoljstvo pregovorima s Mostom izrazio je potpredsjednik HDZ-a Damir Jelić. 


 ”Dosta tema smo otvarali, a u mnogima se apsolutno slažemo, dok neke još dorađujemo i usklađujemo se do kraja”, kazao je Jelić. Dodao je da će se HDZ-ova koalicija pismeno očitovati na 17 točaka o kojima su razgovarali, najavivši da će HDZ otvoriti još neke teme u području odgoja za koje smatraju da bi se trebale raspraviti.