Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 18° 21° 1
25. travnja 2018.
Ministrica kulture

Obuljen Koržinek: Zabrana Thompsonova koncerta u Sloveniji neuobičajena

Marko Perković Thompson, Foto. S. JEŽINA
Marko Perković Thompson, Foto. S. JEŽINA
Autor:
Objavljeno: 18. svibanj 2017. u 11:14 2017-05-18T11:14:30+02:00

Radi se u Republici Sloveniji, s tim nema veze Ministarstvo kulture ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj. Stav je jučer iznio premijer, treba vidjeti o čemu se radi. Vrlo je neuobičajeno da se s takvim argumentima zabranjuju koncerti, ali to nije pitanje s kojim se bavi Ministarstvo kulture, izjavila je ministrica Obuljen Koržinek uoči sjednice Vlade

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je u četvrtak da se Ministarstvo kulture ne bavi zabranom koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mariboru, ali i ocijenila kako je neuobičajenim da se koncerti zabranjuju iz navedenih razloga.

»Radi se u Republici Sloveniji, s tim nema veze Ministarstvo kulture ni u Sloveniji ni u Hrvatskoj. Stav je jučer iznio premijer, treba vidjeti o čemu se radi. Vrlo je neuobičajeno da se s takvim argumentima zabranjuju koncerti, ali to nije pitanje s kojim se bavi Ministarstvo kulture«, izjavila je ministrica Obuljen Koržinek uoči sjednice Vlade.

Mariborska općinska uprava u srijedu je objavila da je prihvatila preporuku policije u tom slovenskom gradu na Dravi da se koncert hrvatskog pjevača Thompsona, kojemu je to trebao biti prvi koncert u Sloveniji, zabrani.

Odluka lokalnih vlasti došla je nakon što su se protiv koncerta »kontroverznog hrvatskog pjevača« izjasnile neke udruge i manje stranke, a u utorak u izjavama za mariborski list »Večer« posredno i premijer Miro Cerar te predsjednik parlamenta Milan Brglez iz slovenske Stranke modernog centra (SMC). Oni su naveli da Thompson i njegovi fanovi na koncertima šire netoleranciju i »govor mržnje«, na što je preporukom o zabrani zbog »povećanog sigurnosnog rizika« reagirala i policija.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon što je čuo da je u Mariboru zabranjen Thompsonov koncert zatražio je u srijedu od hrvatske veleposlanice u Ljubljani da ispita o čemu se radi i da izvijesti o tome koji su razlozi zabrane koncerta.

»Zatražili smo jutros, kad smo čuli te informacije, od naše veleposlanice Vesne Terzić u Ljubljani da ispita o čemu se radi i da nas izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta. Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti«, izjavio je Plenković u Gospiću gdje je došao poduprijeti kandidate HDZ-a za lokalne izbore.

Na novinarski upit kako gleda na zabranu koncerta, Plenković je odgovorio :»Nikako dobro«.

Marku Perkoviću Thompsonu već su ranije zabranjivani koncerti u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Nizozemskoj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka