Siti među gladnima

Novogodišnje pismo uljanikovca političarima: “Tko će vam puniti proračun, kad svi radnici odu?”

Portal Novilist.hr

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Foto Milivoj Mijošek, Glas Istre

Koliko građana RH treba napustiti RH, da bi se trgnulo i počelo raditi u interesu RH i građana RH. Zar se otvara novo poglavlje robovlasništva-modernog, pita Boris Cerovac



PULA Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Boris Cerovac, ujedno čelnik Jadranskog sindikata, uputio je svim političarima novogodišnje pismo, na temu brodogradnje, a iz kuta samih brodograditelja, kooperanata, dobavljača materijala i građana neposredno vezanih uz radnike brodogradilišta u Hrvatskoj. U pismu Cerovac iznosi nadu da će Vlada već početkom godine donijeti odluke o brodogradnji, kao strateškoj grani.


Pismo prenosimo u cijelosti: 


“Poštovana gospodo,




u 2018. godini koja je na odmaku uz probleme u koje su zapali građani širom RH, dogodila se kriza Uljanik grupe i 3. Maj brodogradilišta, a na pomolu je i kriza ostalih većih brodogradilišta u RH. Realni sektor je na koljenima, a protekom godine dana, rada na mogućim rješenjima i dalje na vidiku nema rješenja.


Razlozi zašto ništa ne raditi


Zanimljivo je kako se cijelo vrijeme traži razloge zašto ništa ne raditi na rješavanju krize, a s druge strane uvjerava kako je lokalna i politika na državnom nivou iz zakonom opravdanih razloga nemoćna da poduzme potrebne korake za rješavanje krize u brodogradnji.


Nakon što su nam mnogi Gorani napustili RH, to rade Slavonci, Zagorci, a uz Dalmaciju sada se isto događa u Istri i Primorsko goranskoj Županiji. Što rade izabrani političari da zaustave iseljavanje iz RH? Naravno, pozivaju se na odredbe zakona EU koje im onemogućavaju da donose zakone u interesu građana RH, dok istovremeno ostale zemlje EU zakone ipak prilagođavaju građanima. Da podsjetim u RH godišnje donosi se veliki broj novih Zakona, a postojeći se mijenjaju, ali nameće se pitanje, u čijem interesu?


Godinu dana uvjeravanja radnika Uljanikovih društava i 3. Maj brodogradilišta kako je za nastalu negativnu situaciju odgovorna dotadašnja Uprava Uljanika djelomično je istina. Uz odgovornost uprave Uljanika potrebno je dodati da su za nedostatke odgovorni i dotadašnji Nadzorni odbori Uljanik d.d. (čiji je predsjednik NO bio predstavnik države) i 3.Maj brodogradilište kao i državna tijela koja su morala pratiti tijek namjenskih državnih financija dostavljenih u 3.Maj brodogradilište.


Godinu dana nije bilo dovoljno


Godinu dana nije bilo dovoljno da se riješi pitanje programa restrukturiranja i mogućeg strateškog partnera koji želi nastaviti sa brodogradnjom na lokacijama u Puli i Rijeci. Umjesto rješenja u javnosti je stvorena slika kako brodogradnja živi od proračunskih financija dok se dugogodišnje pozitivne učinke gura pod tepih, zbog čega se javnost okrenuta protiv brodogradnje, a u isto vrijeme paralelno se radi na zavadi radnika 3.Maj brodogradilišta sa radnicima Uljanikovih društava.


Uvjeravanje javnosti kako će se brodogradnja u Puli i Rijeci riješiti krajem siječnja 2019., odnosno odrediti strateški partner je pokazatelj da se sada umjesto tjedan dva spominje mjesec dva bez namjere da se nešto pozitivno odradi. Dali je cilj i dalje da radnici napuštaju brodogradilišta? Ako sam u pravu, u čijem interesu je takav cilj? U interesu građana nije nikako, jer građani tražeći novi posao napuštaju RH, neki privremeno, a neki zauvijek. Ponavlja se povijest šezdesetih godina prošlog stoljeća.


Koliko građana RH treba napustiti RH, da bi se trgnulo i počelo raditi u interesu RH i građana RH. Zar se otvara novo poglavlje robovlasništva-modernog?


Kako se osjećaju među gladnima?


Pitam se kako se osjećaju kada se kreću među gladnim sugrađanima oni političari koji ništa nisu poduzeli i dalje ne poduzimaju da spase brodogradnju, u ovom trenutku brodogradilišta u Puli i Rijeci, odnosno 4500 radnih mjesta domicilnog stanovništva. Koji podržavaju odluke koje nisu u interesu RH i građana RH, čime građane RH dovode na rub egzistencije.


Postavljam sebi pa i vama pitanje, kako na takvo ponašanje gledaju radnici brodogradnje RH, radnici kooperantskih poduzeća, dobavljači materijala, vlasnici i radnici obrta i poduzeća čije usluge su koristili radnici koji danas ne primaju plaću i ostali građani koji direktno ili indirektno žive od brodogradnje?


Da ne dužim, želim svima vama sretan Božić i Novu 2019. godinu u nadi da ćete već 02.01.2019. godine tražiti, odnosno zakazati sastanke na svim nivoima od lokalne uprave pa do Sabora i Vlade RH na kojim će žurno, a ne kasnije od 04.01.2019. godine donijeti odluke o brodogradnji kao strateškoj grani.


Oči građana uprte u vas


Dakle, usvojiti odluke o financiranju brodogradnje u Puli i Rijeci u privremenom razdoblju do pronalaženja strateškog partnera, te u primjerenom roku prihvatiti program restrukturiranja odnosno pogurati njegovo usvajanje u EK. Dokažite početkom 2019. godine da su vam na prvom mjestu građani RH i očuvanje brodogradnje kao i ostalih poduzeća.


Još jednom, podsjećam vas da su mnoge oči građana uprte u vas, u vaš rad i odluke koje su sudbonosne za RH i građane koji će nastaviti živjeti u RH ili potražiti spas u nekoj drugoj državi. Razmislite tko će puniti proračune, ako radno sposobni radnici napuste RH. Razmislite, ako se nešto pozitivno ne dogodi tko će više glasati na izborima za osobe koje nisu imale sluha kada je narod tražio njihovu pomoć.


Lijep pozdrav, predsjednik JS, Cerovac Boris”, piše u svom pismu Boris Cerovac.