Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. veljače 2020.
Odabir vodstva

Nova faza natječaja za urednike HRT-a: Kreativci se izjašnjavaju o najprestižnijim funkcijama

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 8. lipanj 2018. u 16:56 2018-06-08T16:56:43+02:00

Kandidati za Glavnog urednika programa HTV1, HTV2, HTV3, HTV4 i Međunarodnog programskog kanala su: Bruno Kovačević, Ranka Horvat, Tomislav Štengl i Igor Duić.

ZAGREB Drugi pokušaj vodstva HRT-a da nakon skoro deset mjeseci privede kraju dvaput raspisan natječaj za glavne urednike i urednike radijskih i televizijskih programa na mandat od pet godina, ušao je ovaj petak u drugu, novu, višu fazu.

U petak je, naime, započelo, a u ponedjeljak će završiti, izjašnjavanje kreativnog osoblja o predloženim kandidatima. Mišljenje zaposlenika nije obvezujuće za vrhušku koja će na koncu nove urednika imenovati, ali je, ako ništa drugo, zgodan pokazatelj koliko se čelništvo i zaposlenici (ne)nalaze na istoj valnoj duljini.

Kako se neslužbeno doznaje, u ovoj fazi kreativci se izjašnjavaju o najprestižnijim funkcijama. Kandidati za Glavnog urednika programa HTV1, HTV2, HTV3, HTV4 i Međunarodnog programskog kanala su: Bruno Kovačević, Ranka Horvat, Tomislav Štengl i Igor Duić.

Ova je funckcija po novozamišljenom ustroju HRT-a možda, što se programa tiče, najmoćnija, onaj koji tu zasjedne kreira i brine o cijelokupnom programu. S obzirom da je prije nekoliko dana pred Programskim vijećem HRT-a predstavio generičku višegodišnju programsku shemu, logičnim se čini da je favorit aktualni prvi čovjek HTV1 Bruno Kovačević.

No, Prisavljem kola infrmacija da čelnici kuće, nenadano i iznenada, tragaju za drugim rješenjima. Na čiji će stranu zaposlenici, a onda i koga će Glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću na imenovanje predložiti ravnatelj programa HRT-a, odnosno budući direktor programa HRT-a Renato Kunić, ostaje vidjeti.

Dvije su kandidatkinje za Glavnog urednika programa Hrvatskog radija, aktualna v.d. Eliana Čandrlić Glibota i Mirjana Grahovac. Najviše je kandidata za Glavnog urednika portala i nelinearnih medijskih usluga. Tomislav Cerovec ima želju ostati tu gdje se skućio kao v.d. vjerujući da će tu i ostati. No, kreševo garantiraju kandidature Ivane Lukačić Krajina, Igor Duića, Ivane Vilović i Andreje Arežina Grgičević, baš kao i koloarska priča da Cerovcu akcije više ne stoje tako dobro.  

U ovoj rundi nama izješnjavanja o kandidatima za urednika sva četiri televizijska programa HRT-a, kao i međunarodnoga televizijskoga programa te za radna mjesta urednika u tri programa Hrvatskoga radija, međunarodnoga radijskog programa te za urednika Informativnoga medijskog servisa Hrvatske televizije (IMS – HTV) i urednika Informativnoga medijskog servisa Hrvatskoga radija (IMS – HR).

 No, već sada se spominju razne opcije, od one da IMS-a HTV-a ostaje Katerina Periša Čakurin, do one da nitko osim Nevenke Dujmović ne žali na čelo Trećeg programa HR-a.

Vrijedi notirati kako je izjašnjavnje zakazano u dane od vikenda. Sugerira to da bi izlaznost mogla biti mizerna. Uostalom, natječaj je ovo koji praktički traje od rujna prošle godine kada je u prvi put raspisan, da bi nakon višemjesečne agonije bio poništen, pa opet raspisan.

Kakva god, međutim, izlaznost bila, izjašnjavanje i opet daje mogućnost Glavnom ravnatelju HRT-a i direktoru programa da u brojkama svake vrste  nađu dobrog razloga i oprvdanja da neke svoje ideje doguraju 'silom' do samog kraja, bilo da je zato 'jer su zapsolenici tako htjeli', bilo da je zato 'jer je odaziv bio mali'. Obvezujuće, u ovom slučaju, za njih nije ništa.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma