Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. siječnja 2020.
Branko Bradvica tuži "Focus"

Nisam Ivo D. koji je ubio Palmea!

Branko Bradvica/foto: D.LOVROVIĆ
Branko Bradvica/foto: D.LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. siječanj 2011. u 7:00 2011-01-20T07:00:00+01:00

Dva puta sam istukao Sindičića, kao udbaša  prokazao sam ga baš u Novom listu početkom  devedesetih i zbog toga mi se godinama  pokušava osvetiti, kaže Branko Bradvica

ZAGREB  Ivo D., kojeg njemački tjednik Focus, pozivajući se na svjedočenje Vinka Sindičića, proglašava Udbinim atentatorom na nekadašnjeg švedskog premijera Olofa Palmea, zapravo se zove Branko  Bradvica i tvrdi da nema apsolutno nikakve veze s tim ubojstvom iz  1986. godine.

Focus je objavio Bradvičinu fotografiju iz Slobodne Dalmacije staru osam godina, oči su mu istina zacrnjene, ali je vrlo lako  zaključiti da se iza Ive D. krije upravo on. S Hrvatom rodom iz Ljubuškog koji živi na relaciji Köln – Zagreb razgovarali smo jučer nakon  što je obavio dvosatni razgovor s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem koji ga je pozvao u sjedište DORH-a.

– Otkad je to izašlo zvalo me samo iz Njemačke valjda 300 ljudi. I svima moram objašnjavati da su to gluposti.

Nisam ja nikakav Ivo D. kojeg  je Udba plaćala da ubija po Europi kako bi diskreditirala Hrvate. U  Švedskoj sam bio četiri, pet puta, a za Palmea jedva da sam i čuo. Da je  ubijen saznao sam iz novina, ali nije mi bio naročito zanimljiv, pa sam  ga brzo zaboravio. Tek sam sad u Focusu vidio da je Palme ubijen kad  se sa ženom vraćao iz kina. Rekao sam to i Bajiću kojeg poznajem niz  godina. 

Tužit će Focus

A sutra putujem u Njemačku, tužit ću Focus i tražiti odštetu od 200  tisuća eura. Nije mi jasno kako su u tako uglednom tjedniku mogli nasjesti na tu tobožnju senzaciju, ali neka, oderat ću ih, to je sigurno, ispričao nam je naizust Bradvica koji se, međutim, nije prvi put susreo s  optužbama da je likvidirao Palmea čije ubojstvo do danas nije razriješeno. Još 1991. godine, kad je u ruke uzeo pušku kako bi branio Hrvatsku, jedan pripadnik MUP-a rekao mu je da je stigao dopis Interpola  u kojem se traži od hrvatske policije da istraže gdje se na dan atentata  na Palmea nalazio Bradvica.

– Kazao sam mu, ma gdje bih ja ubio Palmea. I više me tada o tome  nisu ispitivali.

Sindičić je iz škotskog zatvora u kojem je bio zbog pokušaja ubojstva Nikole Štedula plasirao tu besmislenu dezinformaciju  protiv mene. Onda je Sindičić kasnije tijekom suđenja za ubojstvo Brune Bušića, u kojem sam ja bio svjedok, ponovno govorio o mojoj povezanosti s Palmeom.

Ja vam tog Sindičića dobro poznajem iz Berlina,  pripadali smo istom društvu, ali ja sam bio za Hrvatsku, a on za Udbu.  Sindičić je stalno govorio, ajmo nekog ubiti. Jednom je tražio da ubijem  suprugu jednog Hrvata, a jednom nekog Muslimana, nisam to učinio.  

Sjećam se da sam dva puta istukao Sindičića, kao udbaša prokazao  sam ga baš u Novom listu početkom devedesetih i zbog svega toga on  mi se godinama pokušava osvetiti. Postao sam mu opsesija. I nije samo  Palme u pitanju, htio mi je podmetnuti i ubojstvo Joze Miloša, upozorava Bradvica koji je sav opet u tim emigrantskim pričama. Čovjek ima  osjećaj da mu je u pamćenje još uvijek urezan svaki detalj te »naše borbe za samostalnu Hrvatsku«.

Pucanj u gostionici

No, nije Sindičić jedini koji, smatra Bradvica, stoji iza doista  začuđujućeg teksta u Focusu koji su citirali brojni svjetski mediji. Bradvičin drugi neprijatelj je Božo Vukušić, nekadašnji tajnik Vukojevićeve  komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, i pisac brojnih knjiga o  djelovanju jugoslavenske tajne policije.

– Uskoro u Splitu Vukušiću počinje suđenje za otmicu Petra Gudelja,  a ja sam glavni svjedok protiv njega i zato me sada želi diskreditirati.

 Preko Hrvatskog lista i dosad me stalno napadao i zato vjerujem da  ima prste i u tom tekstu u Focusu. Ali, nema veze, ne bojim se ja njih,  znam da nisam kriv, to znaju i u njemačkoj tajnoj službi, odlučan je  Bradvica koji ipak priznaje da nije svetac. Naime, 1971. godine u jednoj  berlinskoj gostionici s leđa su ga, kaže, palicama napala dvojica Hrvata,  a on je izvadio pištolj i jednoga ranio. Osuđen je na sedam godina i odslužio je zatvorsku kaznu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.