Praksa telefonskih sjednica

‘Nije to bila rasprava, nazvala nas je tajnica’: Milinović nezadovoljan načinom odlučivanja o Mariću

Dražen Ciglenečki

Foto B. Scitar / PIXELL

Foto B. Scitar / PIXELL

Nazivala nas je tajnica i pitala jesmo li za ili nismo. Vjerujem da će biti održana i normalna sjednica pa ću reći što mislim o Mariću, ali i o odluci o telefonskoj sjednici, kazao nam je Milinović



ZAGREB Nakon što je Vlada Tihomira Oreškovića o krupnim stvarima počela odlučivati na telefonskim sjednicama, tu je praksu preuzelo i predsjedništvo HDZ-a. U petak su iznenadno putem telefonske sjednice kandidatom za mandatara za sastavljanje nove Vlade, ako idući tjedan Oreškovićeva padne u Saboru, imenovali Zdravka Marića.


Taj je novitet, međutim, izazvao nezadovoljstvo nekih članova predsjedništva HDZ-a. Jedan od njih je i Darko Milinović, povratnik u vodstvo stranke.


Bez razgovora


– Ne znam zašto smo o Mariću odlučili telefonskom sjednicom. To nije bila telefonska konferencija u sklopu koje bi svatko od nas mogao raspravljati i izraziti svoje mišljenje, nego nas je nazivala tajnica i pitala jesmo li za Marića ili nismo. Vjerujem da će idućih dana biti održana i normalna sjednica predsjedništva, što sadašnja politička situacija sigurno zahtijeva, pa ću na njoj reći što mislim o Mariću kao kandidatu za mandatara, ali i o odluci o telefonskoj sjednici, kazao nam je Milinović.




Zanimalo nas je i što je rekao tajnici iz sjedišta HDZ-a kad ga je pitala slaže li se s izborom Marića.


– Ne mogu o tome iznijeti decidirani stav, neodređen je bio Milinović.


Dio članova predsjedništva HDZ-a s kojima smo razgovarali smatra da je logično bilo da se Marića pozove na sjednicu kako bi onda prisutni imali priliku razgovarati s njim i procijeniti je li on kvalitetan kandidat.


– Rado bih ga, recimo, pitao što će učiniti ako mu SDSS kaže da su spremni ući u njegovu vladu samo ako u njoj ne bude Zlatko Hasanbegović. Malo tko u HDZ-u zna kakva je uopće naša strategija, s kim sve želimo koalirati i pod koju cijenu. Ako je Marić kandidat za mandatara, onda bi on morao imati odriješene ruke za sve što je potrebno da bi se skupilo barem 76 zastupnika, ali to se jasno moralo reći na predsjedništvu stranke, smatra jedan HDZ-ov dužnosnik.


Neki naši sugovornici upozoravaju da je posljednja odluka predsjedništva HDZ-a bila da se ide u preslagivanje parlamentarne većine s Tomislavom Karamarkom kao potencijalnim mandatarom, da ona nije stavljena izvan snage, a da je ipak telefonskom sjednicom u tu ulogu, bez prethodne najave, uskočio Marić. Svi s kojima smo razgovarali slažu se da je to znak da HDZ trenutačno nije blizu brojke od 76 zastupnika i da će sada Marić pokušati ubrzati taj proces, kao čovjek koji niti nije član stranke i nema reputaciju političkog radikala.


Novi eksperiment


– Ali, Marić nije ni političar, a tvrdili smo da će, nakon neuspješnog eksperimenta s Oreškovićem, idući premijer biti politička osoba. I od toga smo odstupili, a nitko nije rekao zašto. Sve se ovo odvija skroz netransparentno i imamo ozbiljne razloge za sumnju da ćemo uspjeti u preslagivanju, čak i ako za koji dan srušimo Oreškovića, ocjenjuje član HDZ-ovog vodstva.


Ako Marić ne dobije mandat predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za sastavljanje nove Vlade, to znači da će hrvatski građani morati ponovno izaći na birališta. U HDZ-u sve više sazrijeva stav da u tom slučaju stranku na izborima ne bi smio voditi Karamarko nego netko drugi. O tome je jučer gostujući na Hrvatskom radiju opet govorio i Vladimir Šeks.


Istovremeno na oporbenoj strani traje prikupljanje potpisa u prilog samoraspuštanja Sabora. Tu je akciju pokrenuo SDP, ali ne inzistiraju da se svi zainteresirani potpisuju na njihovoj listi. S obzirom da se IDS nije želio svrstati iza SDP-a, s njima je postignut dogovor da naprave vlastiti popis s potpisima svoja tri zastupnika i takav predaju predsjedniku Sabora Željku Reineru. Vjerojatno će isto učiniti i HDSSB, što nam je potvrdio Branimir Glavaš.


– Mi nećemo sudjelovati u opozivu premijera Oreškovića. To je HDZ-ova stvar. Što se tiče raspuštanja Sabora, vrlo je moguće da se Josip Salapić i ja potpišemo na listi HDSSB-a da se slažemo s tim. Nismo za SDP, ali smatramo da su izbori jedino rješenje, rekao nam je Glavaš.


SDP čeka


Kad se zbroje potpisi zastupnika nekadašnje koalicije Hrvatska raste, IDS-a i HDSSB-a, dolazi se do brojke 62. U SDP-u se nadaju da će i Ivan Sinčić, makar i odvojeno, dati potpis za raspuštanje Sabora. To su onda 63 potpisa i tek im jedan nedostaje do cilja. Još se nisu potpisali Radimir Čačić, dvoje zastupnika HRID-a i pet zastupnika nacionalnih manjina.


– Od tih osam dovoljno nam je da se samo jedan potpiše i u toj situaciji s potpisima 12 zastupnika Mosta imali bismo 76 zastupnika koji traže raspuštanje Sabora i Reiner ne bi mogao zanemariti da je to većina. Dakle, jako nam malo još treba da dođemo pred Most i kažemo im da se opredijele, ili će s HDZ-om slagati novu Vladu ili će podržati odluku o raspuštanju Sabora i prijevremenim izborima, objasnio nam je član SDP-ovog predsjedništva.