Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Komplicirana matematika

Ni Sanaderovi odvjetnici još ne znaju visinu kazne zatvora: 'Žalit ćemo se i sudu u Strasbourgu'

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 6. travanj 2019. u 7:22 2019-04-06T07:22:00+02:00

Pravnu prepreku vide u tome što hrvatski sudovi ne priznaju objedinjavanje pritvora za različita kaznena djela. Kako bilo, računanje će biti komplicirano jer je Sanader u pritvoru bio više puta i zbog različitih osnova

ZAGREB Ni branitelji Ive Sanadera ne mogu doznati na koliku je zatvorsku kaznu Vrhovni sud osudio njihova branjenika, pa ne mogu ni spekulirati o zahtjevu za puštanjem na slobodu. Žalit će se Ustavnome sudu i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, svjesni da njihov branjenik neće tako brzo iz zatvora, pa im je »jasno da slijedi duga borba«. To je našem listu jučer kazao branitelj bivšeg premijera Čedo Prodanović.

»Prvo moramo dobiti pisanu presudu Vrhovnoga suda. Obično se takve presude pišu oko mjesec dana. Ovaj put će možda potrajati kraće«, pretpostavio je Prodanović. Kad dobiju pisanu presudu, ovisno o visini kazne, izračunat će kada će moći tražiti puštanje iz zatvora, ali pravnu prepreku vide u tome što hrvatski sudovi ne priznaju objedinjavanje pritvora za različita kaznena djela. Kako bilo, računanje će biti komplicirano jer je Sanader u pritvoru bio više puta i zbog različitih osnova, pa predstoji komplicirana matematičko-pravna operacija.

»Znam ja da se ovo smatra trijumfom pravne države, ali vjerujte mi, u predmetu Planinska zaista nije tako. Kad na suđenju nađete da ključni svjedok ima tekicu s pripremljenim pitanjima i odgovorima, pa ga po njoj tužitelj ispituje, budite sigurni da taj predmet pada. Ali, bojim se da su nama šanse simbolične«, kazao nam je Prodanović, aludirajući na ključni argument obrane u predmetu Planinska.

** Opširnije čitajte u tiskanom izdanju Novog lista...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.