Previše zahtjeva

Nezaposlenima kasni naknada jer na Zavodu za zapošljavanje nema dovoljno – zaposlenih

Gabrijela Galić

Nema posla, nema novca / arhiva NL

Nema posla, nema novca / arhiva NL

Uskoro će travanj, a još nema novca za siječanj, da problem postoji neslužbeno nam je potvrđeno, a službeno demantirano iz Zavoda za zapošljavanje



Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), sudeći prema nekoliko nezaposlenih osoba koje su nam se javile, ima problema s isplatom naknade za vrijeme nezaposlenosti. Prema našim informacijama »zastoj« je nastao kod nezaposlenih osoba koje su se u evidentiranu nezaposlenost prijavile tijekom siječnja i veljače. Nekima od njih je rečeno da će u travnju, zajedno s naknadom za taj mjesec, primiti i zaostatke iz ranijih mjeseci. Da problem postoji neslužbeno nam je potvrđeno, a službeno demantirano.


Više od 42 tisuće osoba tijekom siječnja i veljače pristiglo je u evidenciju nezaposlenosti izravno iz radnog odnosa. Dio tih novoprijavljenih nezaposlenih osoba ostvaruje pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, što znači da su u trenutku prestanka radnog odnosa imali najmanje devet mjeseci rada u posljednja 24 mjeseca.


Ovisno o ukupnom vremenu provedenom na radu, naknada se može primati minimalno tri mjeseca, odnosno maksimalno 450 dana. U veljači je naknadu za vrijeme nezaposlenosti primala 46.201 osoba, a prosječni iznos naknade bio je 2.071,32 kune.




No, za koliko novoprijavljenih osoba isplata naknada za vrijeme nezaposlenosti kasni, zbog čega je došlo do toga i kada mogu očekivati normalizaciju isplata, pitanja su na koja nismo dobili odgovore iz HZZ-a.


Na naš upit podsjećaju kako je s drugim danom ožujka stupio na snagu novi Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti te da se zahtjevi za ostvarivanje prava na novčanu naknadu pristigli do tog datuma rješavaju prema starom zakonu, a od tog datuma po novom zakonu. Navode i kako je službena osoba dužna u slučajevima neposrednog rješavanja na zahtjev stranke rješenje donijeti i dostaviti ga stranci bez odgode, a najkasnije u roku od 30 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva.


Napominju »da nema zastoja pri donošenju rješenja o pravu na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti ni isplati novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti«. Drugim riječima pokušavaju demantirati nešto što korisnici osjećaju na svojoj koži. Državnu burzu za zapošljavanje zatražili smo dodatno pojašnjenje situacije, s obzirom na to da tvrdi kako nema nikakvih problema s isplatom naknade za vrijeme nezaposlenosti, a informacije od strane samih nezaposlenih kazuju drugačije. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili pojašnjenje.


Međutim, neslužbeno na domaćoj burzi za zapošljavanje priznaju kako imaju problema s obradom novih zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu jer u službi koja to radi nemaju dovoljno zaposlenih, a obim posla je povećan. Osim toga, povećan je i priljev nezaposlenih. No, to ne bi trebao biti razlog jer se na to trebalo računati s obzirom da prema sezonskim kretanjima u prva dva mjeseca godine uvijek raste broj ulazaka u nezaposlenost.


Uobičajeno, novčana naknada za nezaposlene isplaćuje se u periodu od 5. do 10. u mjesecu. Prema našim informacijama u srijedu je, dakle 22. ožujka, išla dodatna uplata dijelu korisnika kojima naknada u prethodnom mjesecu nije isplaćena. Dijelu korisnika redovna naknada uz zaostatke bit će uplaćena u travnju, kao što je i jednoj od nezaposlenih osoba s kojom smo kontaktirali rečeno u HZZ-u.