Do zadnje lipe

Neplatiše i tajni bogataši na udaru: Porezna sprema listu od 125 tisuća dužnika

Jagoda Marić

Porezna uprava zna za stotine građana koji prijavljuju minimalnu mjesečnu zaradu, ali su stekli i po nekoliko stanova



ZAGREB Samo u prvoj površnoj provjeri Porezna je uprava kod gotovo tisuću građana primijetila kupnju nekretnina i dionica, često i milijunske vrijednosti, koje višestruko prelaze njihovu zaradu. Ti će građani morati objasniti kako su kupili vrijedno građevinsko zemljište, a na njihovim računima godinama nije bilo nikakvih prihoda, pa tako na te prihode nisu platili ni poreze.


Ukoliko ne uspiju objasniti i dokazati otkud im novac za kupnju zemljišta ili primjerice dionica vrijednih sto tisuća eura, Porezna uprava može im, ali samo za period u kojem nije nastupila zastara, obračunati porez na dohodak i sve doprinose.   


Naplati i tuži


Prvi je cilj, ističu naši sugovornici iz Porezne uprave, naplatiti utajeni porez, a dokazivanje toga da su imovinu stekli na nezakonit način, pa čak i kaznenim djelom, nije na Poreznoj upravi nego na sudovima.





Ukoliko u Poreznoj upravi ne budu uspješni u naknadnom obračunu poreza, uvijek mogu za spomenute slučajeve pisati i prijave za utaju poreza što je kazneno djelo. Tako se oni koji daju lažne podatke o prihodima kako bi izbjegli plaćanje obveza državi u iznosima većim od deset tisuća kuna mogu kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Zakon kaže i da za štetu »velikih razmjera«, koja je prouzročena s ciljem, ali ne precizira koliko je to novca, počinitelju prijeti kazna od tri do deset godina.



Uz gotovo tisuću građana koje je »prva proba funkcioniranja OIB-a« ulovila u kupnji zemljišta i dionica, koje prelaze njihova prijavljena primanja, Porezna uprava registrirala je i stotine građana koji prijavljuju minimalnu ili prosječnu mjesečnu zaradu, ali su stekli i po nekoliko stanova, i pokretnina čije vrijednosti prelaze stotine tisuća eura.


Uz utjerivanje poreza od onih čije kartice sugeriraju da su sirotinja, a imovina govori suprotno, Ministarstvo financija priprema i promjene zakona kako bi objavilo popis poduzeća i građana koji porez nisu utajili, priznaju svoju obvezu državi, ali je godinama nisu podmirili.   

Adio porezna tajno


Tako će, kad su dužnici u pitanju, otkrivanje njihovih poreznih obveza državi prestati biti porezna tajna, a Ministarstvo bi već ovog proljeća moglo objaviti listu od 125 tisuća dužnika.


Na njoj će biti najviše, 80 tisuća građana, koji državi na ime poreza i doprinosa duguju pojedinačno više od deset tisuća kuna. Svoja imena tamo će pronaći i 31 tisuća obrtnika, a prag za objavu njihovih imena je dug državi od 50 tisuća kuna.


Na listi dužnika naći će se i 14 tisuća poduzeća, odnosno sva ona čiji je dug na ime PDV-a, poreza na dobit i dohodak, te doprinosa,veći od sto tisuća kuna.