Ministar stigao na sastanak

Nekretninskim aferama obilježena karijera ministra zdravstva bliži se kraju; Kujundžić odlazi iz Vlade

Jagoda Marić

Foto/Patrik MAČEK/PIXSELL

Foto/Patrik MAČEK/PIXSELL

Gotovo svakog dana pojavljivala se u medijima nova nekretnina u nesrazmjeru s podacima iz imovinske kartice Milana Kujundžića. Premijer Plenković i u subotu se sastao nasamo s ministrom, a iz Vlade su poručili: »Strpimo se još koji dan, vidjet ćemo sve početkom tjedna«



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković po svemu sudeći pokušava nezgodnu situaciju s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem dovesti do raspleta kakav je primjerice postigao u slučajevima bivše potpredsjednice Vade Martine Dalić i bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića.


To dvoje članova Vlade premijeru su olakšali život i sami se povukli s dužnosti, pa bi to i u slučaju Milana Kujundžića za premijera bio najlagodniji izlaz iz situacije u kojoj mediji svakodnevno propituju imovinu ministra zdravstva.


Kao i u slučaju Dalić ili Kuščević, za premijera bi najlakše bilo da Kujundžić kaže da ne želi biti teret Vladi i da podnese ostavku. Da premijer pokušava osigurati takav ishod sugerira i to što se u subotu navečer Kujundžić još jednom sastao s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, što su potvrdili i u Vladi. Otkrivaju i da su na sastanku bili samo premijer Plenković i ministar Kujundžić.




Znakovito dodaju da u odlukama koje slijede treba pokazati odgovornost i voditi računa o stabilnosti Vlade i HDZ-a, iz čega se može zaključiti da bi za Vladu, ali i HDZ pokazivanje odgovornosti bilo ponašanje drukčije od sadašnjeg, u kojem ministar Kujundžić uporno ponavlja da nema namjeru dati ostavku.


Iz Vlade poručuju: »Strpimo se još koji dan, vidjet ćemo sve početkom tjedna«. Ministar je u petak na konferenciji za novinare jasno rekao da ostavku neće dati i da u sljedećem mandatu neće biti ministar, što znači i da nema političkih ambicija zbog kojih bi trebao popustiti i dati ostavku, jer računa na nastavak političke karijere u HDZ-u, kako je to primjerice učinio Lovro Kuščević. Kujundžić se i prošlog ljeta pokazao tvrdim orahom, kad su ministri jedan za drugim odstupali ili ih je premijer smijenio.


Svaki dan afera


Tada je Vlada trebala dobiti i novog ministra zdravstva, ali Milan Kujundžić jasno je premijeru dao do znanja da se namjerava vratiti u Sabor, ali da tamo ne namjerava biti samo poslušni i tihi zastupnik vladajuće stranke.


Zato je i »preživio« najveću rekonstrukciju Plenkovićeve vlade, ali sada je on sam na čistini, ne odlučuje se o nekoliko ministara u paketu, pa da se Kujundžić može provući i ostati u Vladi, a da se medijski i politički pritisak na premijera ne nastavi. Ako Kujundžić i sljedećih dana nastavi tvrdoglavo odbijati dati ostavku, morat će ga, ako je suditi prema najavama o skorom raspletu, smijeniti sam Plenković.


U suprotnom može očekivati da će ministar zdrvstva i dalje svakodnevno u medijima morati pojašnjavati detalje o nekretninama iz svoje imovinske kartice, te da ni on sam neće moći stalno ponavljati da je na ministru da sve razjasni.


Praktički svakodnevno u posljednja tri-četiri dana na vidjelo su izlazile neke nove nekretnine Milana Kujudžića i njegove supruge Tatjane koje Kujundžić ili nije uopće bio prijavio u svojoj imovinskoj kartici, ili ih je prijavljivao navodeći im manju financijsku vrijednost.


U samo jednom tjednu otkriveno je čak sedam afera. Sve je krenulo otkrićem da je Kujundžićeva obitelj krajem prošle godine kupila još jednu kuću u Zagrebu, čija je vlasnica njegova supruga Tatjana Kujundžić, te da je kuću s okućnicom u Maksimiru, ukupne površine 288 četvornih metara, platila 1.462.500 kuna.


Pritom su upozorili kako u ministrovoj imovinskoj kartici nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla platiti tu nekretninu.Kujundžić je brzo priopćio da je cijela transakcija bila transparentna i zakonita, a kupnju je prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Različite procjene


S obzirom da godinama, a i sada, imaju mjesečni zbroj plaća veći od 40.000 kuna, odlučili su podići kredit, uložiti ušteđevinu od 55.000 eura i posuditi od prijatelja 40.000 eura, naveo je Kujundžić u reakciji na tu objavu.


Kujundžić je prijavio i da obiteljska kuća u Markuševcu, u kojoj sa suprugom godinama živi, vrijedi samo 900.000 kuna.


Službeni podaci vještačenja banaka, koje su od 2010. nekoliko puta procjenjivale tu nekretninu, govore da kuća, za koju je ministar Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa tvrdio da vrijedi 900.000 kuna, zapravo vrijedi duplo više – prema procjeni vještaka PBZ-a, više od dva milijuna kuna. Mediji su došli i do ugovora o stambenom kreditu koji su Tatjana i Milan Kujundžić s PBZ-om potpisali 2010., kada su kupovali spomenutu kuću u Markuševcu, i tada je banka procijenila da vrijedi 2,373.450 kuna.



Ministar zdravstva opovrgnuo je navode da je Ministarstvo zdravstva isplatilo 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical d.o.o., za koju se tvrdi da je u vlasništvu nekadašnjeg poslovnog partnera obitelji Kujundžić, navodeći kako Ministarstvo nema evidentiranih isplata prema toj tvrtki.Kujundžić u priopćenju navodi i kako će u slučaju novih iznošenja neistinitih informacija potražiti pravnu zaštitu radi zaštite svog ugleda i ugleda Ministarstva zdravstva.


Dakle, gotovo milijun i pol kuna više nego što je ministar prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.


Zatim je Kujundžić naveo i tko mu je posudio novac za kupnju kuće u Maksimiru, prije 2-3 mjeseca. Taj obiteljski prijatelj je Miro Palac, predsjednik Nadzornog odbora veledrogerije Pharma Net i vlasnik ljekarni Palac, a pozajmicu u iznosu od 300.000 kuna, što je potvrdio i našem listu, dao je ministrovoj supruzi Tatjani.


Slijedi otkriće da su nekretninu u Markuševcu ministar i njegova supruga kupili od njezine građevinske tvrtke prije likvidacije.Kuću u Markuševcu Kujundžići su 2010. za 100.000 eura otkupili od tvrtke Zidni vrt d.o.o., u vlasništvu ministrove supruge Tatjane. Tvrtka koja više ne postoji bavila se izgradnjom stambenih i poslovnih prostora, a jednu od nekretnina kao direktorica i vlasnica tvrtke Tatjana Kujundžić prodala je suprugu i sebi.

Zaboravni ministar


Godinu dana nakon te transakcije račun tvrtke je blokiran. Navedena vrijednost kuće je 100.000 eura, s uključenim PDV-om a prema ugovoru o kreditiranju, vještaci PBZ-a istu su kuću u tom trenutku procijenili drastično drugačije: 2,3 milijuna kuna, odnosno 316 tisuća eura. Kupoprodajni ugovor sklopljen je 30. kolovoza 2010., a ugovor s bankom dva tjedna kasnije, 15. rujna 2010.


Novinarku Slobodne Dalmacije Andreju Topić napali su u četvrtak u Ivanbegovini kod Imotskog četvorica-petorica mještana koji su u bliskoj (rođačkoj) vezi s ministrom, dok je snimala tamošnju Kujundžićevu kuću. Kujundžić je u imovinskoj kartici naveo da ta kuća ima 100 kvadrata i da nema okućnicu. No ta je kuća u zemljišnim knjigama gotovo dvostruko veća, ima 184 kvadrata, a nalazi se na zemljišnoj čestici velikoj čak 1016 kvadrata. Kujundžić je taj napad osudio, a policija je mještane privela. No, Kujundžić je rekao kako su možda pomislili da je riječ o provali.


Nadalje, Kujundžić je u imovinsku karticu »zaboravio« upisati barem 83 kvadrata koja, prema podacima iz zemljišnih knjiga, ima u Novalji na Pagu. Imovinska kartica kaže da je ministar, odnosno njegova supruga, vlasnik apartmana od 50 četvornih metara u Novalji, no prema podacima iz zemljišnih knjiga, ministar u Novalji ima dva apartmana: jedan površine 38,99 četvornih metara i drugi od 37,67 kvadrata, a on je opterećen založnim pravom u korist Privredne banke Zagreb za kredit od 50 tisuća eura.


Ministar kaže da zbog sporosti Zemljišnog suda ta dva apartmana nisu izbrisana iz knjiga.Dosad je Kujundžić stalno odbijao mogućnost da podnese ostavku. Ali, ovako ili onako, trenutak odlaska neuspješnog ministra zdravstva Kujundžića je tu. Ministar se jučer na pozive našeg lista nije javljao na telefon.