Radne dozvole za strance

Neće Hrvat u pastire; Kosor: Nezaposleni moraju htjeti raditi

Jagoda Marić

Među novim zahtjevima za radnim dozvolama bilo je i 70 zahtjeva za posao stočara, ratara, pastira, iako imamo već 80 takvih dozvola, otkrila je premijerka



Vlada nije udovoljila nijednom novom zahtjevu za izdavanje dozvola za rad za strance i samo je produžila već postojećih 5.300 dozvola izdanih prošle godine. Premijerka Jadranka Kosor pojasnila je na današnjoj sjednici Vlade i zašto je tako odlučeno.


– Na sjednici Užeg kabineta raspravljali smo o 811 zahtjeva za izdavanje  novih radnih dozvola. Zatražila sam preispitivanje cijelog sustava, jer među novim zahtjevima bilo je i 70 novih zahtjeva  za posao stočara, ratara, pastira, iako imamo već 80 takvih dozvola, otkrila je premijerka, dodajući kako Zavod za zapošljavanje trenutno na evidenciji ima 75 tisuća ljudi koji bi se mogli zaposliti na tim poslovima.


Prisjetila se i slučaja jednog gospodarstvenika koji se požalio kako je htio zaposliti 150 pastira, ali mu se javilo samo 16 ljudi, ali je na kraju na poslu ostalo samo njih šest. 




– Svatko tko je nezaposlen mora biti zainteresiran zaposliti se. Moramo pronaći načina stimulirati ljude da rade. Na primjeru radnih dozvola vidljivo je da tu nešto nije u redu, zaključila je premijerka.