Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4n
Sutra: 7° 7° 4n
18. siječnja 2020.
Politički sukob na pomolu

"Narod odlučuje" očekuje odluku Sabora o referendumu do 15. srpnja

Foto Denis LOVROVIĆ
Foto Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. lipanj 2018. u 16:53 2018-06-20T16:53:53+02:00

Pa nećemo valjda zbog referenduma sazivati izvanrednu sjednicu Sabora, rekao je neslužbeno jedan od čelnika vladajuće većine

ZAGREB Saborska parlamentarna većina i Inicijativa »Narod odlučuje« uskoro bi mogli ući u politički sukob oko razdoblja u kojem bio se trebali prebrojiti potpisi prikupljeni za referendum o izmjeni izbornog zakona. Naime, danas je u izjavi ispred Sabor predstavnik inicijative Luka Mlinarić rekao da očekuje da se broj i vjerodostojnost potpisa provjeri u roku od 15 dana, te da se Sabor do 15. srpnja, kada nastupa ljetna stanka, obrati Ustavom sudu kako bi se ovaj očitovao o ustavnosti referendumskih pitanja.

– Nakon toga referendum bi se mogao raspisati u rujnu, a građani bi na njega mogli izaći možda već u listopadu, rekao je Mlinarić.

S druge strane iz vrha vladajuće koalicije može se neslužbeno, ali pouzdano čuti da bi posao provjere potpisa mogao biti gotov tek u rujnu, možda čak i u listopadu. Osim toga, inzistirat će se na tome da se provjeri svaki listić, a ne samo određeni uzorak što bi moglo dodatno otežati cijeli proces. I tek nakon toga, možda čak u studenom uslijedilo bi obraćanje Ustavom sudu za ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

- Pa nećemo valjda zbog referenduma sazivati izvanrednu sjednicu Sabora, rekao je neslužbeno jedan od čelnika vladajuće većine.

Saborski Odbor za Ustav danas je napravio prvi korak u cijelom postupku - jednoglasno je donio odluku kojom poziva Vlada da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa koje prikupila inicijativa "Narod odlučuje", ali i jesu li oni prikupljani u skladu sa Zakonom o referendumu. Mlinarić je u izjavi primijetio da je ovo prvi puta u slučaju referendumskih inicijativa da Sabor od Vlade traži provjeru jesu li oni koji su prikupljali potpise poštovali Zakon o referendumu.Iako je riječ o formalno potezu Odbora kojeg od njega zahtijevaju Ustav i Zakon, većina je članova iskoristila priliku da se iznese svoje stajalište o cijeloj inicijativi.Tako je Hrvoje Zekanović (MOST) optužio riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela da je onemogućio prikupljanje potpisa.

- I nije se to dogodilo u Rijeci već i u Sisku i cijelom nizu gradova, rekao je Zekanović. Odgovorio mu je Peđa Grbin rekavši da je čak i Ustavni sud u jednoj od svojih odluka ustvrdio da su se u Rijeci potpisi mogli prikupljati na čak 25 mjesta. Na to je Zekanović ustvrdio da je to laž.

- Naime inicijativa Istina Istanbulskoj nije mogla prikupljati potpise na javnim gradskim površinama u Rijeci jer je to bilo zabranjeno. Stoga su potpise prikupljali tek u ponekoj župi. Inicijativi Narod odlučuje jest bilo dopušteno, ali tek na nekoliko mjesta. Inicijativi Istina o Istanbulskoj nije, rekao je Zekanović.

Milorad Pupovac rekao je da je "kampanja vođena tijekom ove referendumske inicijative u nekim segmentima imala zabrinjavajuće posljedice".

- Kako za zastupnike nacionalnih manjina tako i za pripadnike nacionalnih manjina i političko ustavnu stabilnost i temeljne ustavne vrijednosti", rekao je Pupovac. Dodao je da su inicijatori prikupljanja potpisa govorili neistine da jedino u Hrvatskoj postoji ovakav model biranja zastupnika manjina.

- Brojne druge zemlje imaju svoje jedinstvene modele, ali i dalje osiguravaju manjinama prava pa tako u Sloveniji pripadnici nacionalnih manjina imaju dvostruko pravo glasa bez podjele na biračkim mjestima, rekao je Pupovac.

Peđa Grbin (SDP) rekao je da i za njega i za njegovu stranku neprihvatljiv referendum koji bi dijelu građana uskratio neke prava.

– U srijedu će i predstavnici referendumske inicijative Istina o Istanbulskoj, kojom se pokušavaju smanjiti prava žena, predati Saboru prikupljene potpise, rekao je Grbin. Dodao je da će klub zastupnika SDP-a u slučaju obje inicijative od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.