Nakon MUP-a i - HC

Na državne ceste stiže još tri stotine kamera. Snimat će registarske oznake i slati ih policiji

Hina

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

HC će te kamere postaviti na po dvije lokacije u svakoj županiji u sklopu uspostave Središnjeg centra za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama i Nacionalne pristupne točke (NPT), a do 2025. namjeravaju postaviti kamere na 300-tinjak lokacija diljem Hrvatske



Nakon već postavljenih policijskih kamera i najave uvođenja kamera za nadzor brzine na autocestama, Hrvatske ceste će sljedeće godine i na 40 lokacija na državnim cestama postaviti kamere za nadzor prometa, piše Večernji list u ponedjeljak.


HC će te kamere postaviti na po dvije lokacije u svakoj županiji u sklopu uspostave Središnjeg centra za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama i Nacionalne pristupne točke (NPT), a do 2025. namjeravaju postaviti kamere na 300-tinjak lokacija diljem Hrvatske. U Cestama objašnjavaju da će se, ovisno o vrsti kamera koje će se postaviti, osim klasičnog videonadzora moći očitavati i registarske oznake, prepoznavati incidentne situacije na cesti poput rasutog tereta, prometne nesreće te detektirati i prolazak vozila kroz crveno svjetlo, brzina kretanja vozila.


Svi podaci prikupljeni s tih kamera bit će, navode u HC-u, dostupni i policiji. Objašnjavaju da je svrha sustava videonadzora koji se koriste u cestovnom prometu prikupljanje podataka o cestama, cestovnom prometu i vremenskim prilikama, s ciljem optimalnog upravljanja prometom i povećanja sigurnosti. S prometnica će se prenositi i slike da bi se vozače informiralo o trenutačnim uvjetima na cestama, a s obzirom na ograničenost komunikacijske infrastrukture smještene uz državne ceste, podaci sa svih kamera i drugih uređaja na lokacijama prenosit će se putem mobilne mreže.




U Hrvatskim cestama kažu da će kvaliteta slike biti vrlo visoka, a kapacitet snimanja ovisit će o broju kamera i kvaliteti pohranjenih podataka. Snimljeni materijali skladištit će se minimalno 48 sati. Preduvjeti za integraciju sustava videonadzora na državnim cestama, napominju u HC-u, stvorit će se u uspostavom Središnjeg centra. Realizacija prve faze tog projekta očekuje se sljedeće godine, kad se postavljaju i kamere na 40 lokacija. U Središnji centar i NPT slijevat će se sve informacije s hrvatskih cesta i autocesta. HC je sagradio zgradu tog Centra u Karlovcu, koja se upravo oprema.


Testna faza rada očekuje se u listopadu sljedeće godine, piše Večernji list u ponedjeljak.