Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. veljače 2020.
Veliki projekt

NOVI ISKORAK Riječki znanstvenici testirat će cjepivo za jedan od najagresivnijih tumora

NOVI ISKORAK Riječki znanstvenici testirat će cjepivo za jedan od najagresivnijih tumora
NOVI ISKORAK Riječki znanstvenici testirat će cjepivo za jedan od najagresivnijih tumora
Autor:
Objavljeno: 12. rujan 2018. u 22:15 2018-09-12T22:15:00+02:00

Testirat će se efikasnost našeg cjepiva u zaštiti od glioblastoma. Budu li rezultati pozitivni, moguće je planirati istraživanja na ljudima. Ipak, vrlo mali broj istraživanja doživi primjenjivost pa pričekajmo rezultate – kaže prof. dr. Jonjić

RIJEKA Europsko istraživačko vijeće prihvatilo je financiranje još jednog projekta prof. dr. Stipana Jonjića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a kako pojašnjava riječki znanstvenik, riječ je o projektu PoC (Proof of Concept) pod skraćenim nazivom GLIOVACC.

– U osnovi taj je projekt logičan nastavak mog velikog istraživačkog projekta koji je nedavno završio, a bio je također financiran od strane Europskog istraživačkog vijeća. U sklopu tih istraživanja razvili smo prototip cjepiva, odnosno vektorskog cjepiva baziranog na genetički izmijenjenom citomegalovirusu, koji pripada obitelji herpesvirusa. Koristeći mišji model u prethodnim godinama pokazali smo da cijepljenjem miševa ovim vakcinskim vektorom, odnosno njegovim inačicama, možemo zaštititi životinje od različitih patogena, odnosno bakterija i virusa, ali i tumora. Europsko istraživačko vijeće prepoznalo je potencijal našeg cjepnog vektora te će kroz ovaj projekt (PoC) financirati istraživanja kojima je cilj prenijeti ovo znanje s mišjeg modela u kliniku – pojašnjava prof. dr. Jonjić.

Prof.dr. Stipan Jonjić

Ujedno upozorava da se radi i o dugom te neizvjesnom putu, a prva faza istraživanja provodit će se na takozvanim »humaniziranim miševima« koji sadrže elemente humanog imunološkog sustava.

– Testirat će se efikasnost našeg cjepiva u zaštiti od jednog od najagresivnijih tumora, glioblastoma. Ukoliko rezultati ovog istraživanja budu pozitivni, u sljedećim fazama moguće je planirati istraživanja na ljudima. Iako s nestrpljenjem čekamo početak istraživanja, mi smo zapravo jako, jako oprezni jer smo svjesni da vrlo mali broj ovakvih istraživanja doživi primjenjivost. Pričekajmo rezultate, jer svako prejudiciranje bilo bi nekritično i u suprotnosti s načelima znanstvenog rada – napominje prof. dr. Jonjić.
PoC grantovi otvoreni su upravo za one koji drže jedan od ERC grantova, kao što je to slučaj s prof. dr. Jonjićem. Vrijedni 150.000 eura, ovi grantovi koriste se kako bi se istraživale poslovne prilike, pripremile aplikacije za patente ili potvrdila praktična primjena znanstvenih koncepata. Ovakvi grantovi znanstvenicima ujedno olakšavaju otvaranje tvrtki i privlačenje kapitala za provođenje svojih istraživanja, a prof. dr. Jonjić je i prvi znanstvenik u Hrvatskoj koji je za svoja istraživanja dobio sredstva Europskog istraživačkog vijeća, još 2012. godine. Tada mu je odobren grant od 1,8 milijuna eura.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.